FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 9. lipnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 9. lipnja 2004. (Hina) -

Pregled važnijih događaja

ZAGREB - Odbori za prostorno uređenje i zaštitu okoliša te za lokalnu i područnu samoupravu Hrvatskog sabora danas su u raspravi o problemima postupanja s komunalnim otpadom - poduprli program mjera Ministarstva zaštite okoliša te istaknuli potrebu jačanja suradnje vlasti i lokalne samouprave sa znanošću, gospodarstvom i nevladinim udrugama u smanjenju količine otpada, postupanju s otpadom i određivanju novih lokacija. Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić rekla je da postupanje s otpadom traži hitne mjere i da je Vlada stoga osnovala Savjet za zaštitu okoliša. Predsjednik Odbora za lokalnu i područnu samoupravu Zvonimir Mršić ocijenio je da je uz pročišćavanje otpadnih voda problem zbrinjavanja otpada najvažniji problem lokalne samouprave, koji se treba riješiti u kratkom razdoblju, jer je to važno za priključivanje Hrvatske EU.

ZAGREB - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje najavio je danas da će liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti moći propisivati lijekove na recept koje pacijentima preporuče i specijalisti u privatnoj praksi. Predsjednik upravnog vijeća HZZO-a Stjepan Bačić rekao je da je ta odluka rezultat kompromisa HZZO-a i Hrvatske liječničke komore. Osvrćući se na tijek pregovora s farmaceutskim tvrtkama o sniženju cijena lijekova koji se izdaju na recept, direktor HZZO-a Većeslav Bergman izjavio je da "farmaceutske tvrtke nisu sklone našim prijedlozima pa smo stali na pola puta". Bergman procjenjuje da bi HZZO, popuste li tvrtke u cijenama lijekova, do kraja godine mogao uštedjeti između 300 i 400 milijuna kuna.

SISAK - Savjet Hrvatskog centra za razminiranje prihvatio je danas izvješće o provedbi Plana razminiranja u prvih pet mjeseci ove godine, zaključivši da je ostvareno više od planiranog. Predsjednik Savjeta HCR-a Đuro Brodarac izjavio je nakon sjednice Savjeta HCR-a da je "u HCR-u proveden upravni nadzor, da je u tijeku revizija poslovanja, a pozvan je i USKOK da istraži njegovo poslovanje". Izrazio je zadovoljstvo rezultatima upravnog nadzora inspektora MUP-a, jer nije iznesena gotovo ni jedna primjedba na rad i poslovanje HCR-a u prošloj i ovoj godini. Brodarac očekuje da će nalazi Državne revizije poslovanja HCR-a također biti pozitivni, te da USKOK što prije obavi svoj posao kako bi se napokon stvorili uvjeti za normalan i nesmetan rad HCR-a.

OSIJEK - Predsjednik Inine Uprave Tomislav Dragičević izjavio je danas u Osijeku kako su stvoreni svi preduvjeti za projekt izgradnje plinske mreže u Baranji te da taj posao može početi odmah. Nakon zatvorena sastanka s osječko-baranjskim županom Krešimirom Bubalom i suradnicima Dragičević je rekao kako je INA dala eneregetsku suglasnost na taj projekt i da se još treba dogovoriti o izgradnji 40 kilometara plinovoda kroz Baranju. "Mislim da će Vlada, INA i HEP osnovati tim koji će ubrzati provedbu toga projekta", kazao je predsjednik Inine Uprave. Župan Bubalo je ocijenio kako je to najvažniji projekt za razvoj Osječko-baranjske županije, vrijedan oko 25 milijuna dolara, koji je zastao 2000.godine.

ZAGREB - Predvidjeti mjere koje će povećati broj računala u domaćinstvima i broj korisnika interneta, te osigurati mjesta za besplatan pristup internetu, neke su od aktivnosti koje su za ovu godinu zacrtane u Operativnom planu provedbe Programa e-Hrvatska, koji će se u petak naći pred Vladom. Taj je dokument za Vladu pripremio Središnji državni ured za e-Hrvatsku. Program e-Hrvatska 2007. čiji je cilj ubrzati proces informatizacije državne uprave, podići kvalitetu usluge građanima, te povećati konkurentnost hrvatskih poduzeća (bivša) Vlada je donijela koncem prošle godine. Vlada će osnovati koordinacijsku i tehničku radnu skupinu sa zadaćom da prati korištenje sredstava koje Hrvatska dobiva iz inozemnih izvora.

SLAVONSKI BROD - Dvojica muškaraca smrtno su stradala, a jedan je teško ozlijeđen u pucnjavi koja se oko 16 sati dogodila u središtu Slavonskog Broda ispred kafića "Millenium". Tridesetak minuta poslije pucnjave, na mjestu događaja specijalna je policija uhitila dvojicu muškaraca. Neslužbeno se doznaje da je prepirka između sudionika na terasama nekoliko kafića u Krešimirovoj ulici trajala od 11 sati ujutro, a završila je pucnjavom. Očevid traje i očekuju se službene izjave.

ŽUPANJA - Postojeći Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji doveo je braniteljsku populaciju pred zid, te Sabor treba hitno izglasati novi zakon o pravima branitelja, ocijenio je glavni tajnik HSP-a i predsjednik Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora Vlado Jukić na tribini o pravima branitelja održanoj u Županji u organizaciji HSP-a. Jukić je zamjerio Vladi što u saborsku proceduru nije poslala prijedlog novog zakona o pravima hrvatskih branitelja, čije je donošenje HDZ najavljivao uoči parlamentarnih izbora. O prijedlogu zakona o pravima hrvatskih branitelja, koji je izradio HSP i koji je u saborskoj proceduri, branitelje je upoznao član Predsjedništva HSP-a i član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora Pero Kovačević.

ZAGREB - Krajem svibnja u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) evidentirano je 305.198 nezaposlenih, što je za 3,7 posto ili za 11.769 osoba manje nego u travnju, a za 7,8 posto odnosno za 25.684 osobe manje nego u svibnju 2003. godine. U usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, razina nezaposlenosti također je znatno niža u svim županijama, a najveće smanjenje je evidentirano u Zagrebačkoj (20,7 posto) i Krapinsko-zagorskoj županiji (19,4 posto).

ZAGREB - Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskih željeznica (HŽ) potpisali su danas u Maloj vijećnici Sveučilišta rektorica Helena Jasna Mencer i predsjednik Uprave HŽ-a Tomislav Josip Mlinarić. Riječ je o sporazumu kojim će se poticati razvoj znanstvene i tehničke suradnje na području željezničkog prijevoza kako bi se poboljšalo poslovanje HŽ-a, izvijestila je nakon potpisivanja rektorica Mencer. Po riječima Tomislava Josipa Mlinarića, suradnja HŽ-a i Sveučilišta odnosit će se na povećanje učinkovitosti HŽ-a, održavanje kvalitete usluga i organizacijsku pripremu u svjetlu europskih integracija.

SLAVONSKI BROD - Uoči svečanog otvorenja Galerije "Branko Ružić i suvremenici", najavljenog za 15. lipnja u Slavonskom Brodu, danas je na konferenciji za novinare predstavljen stalni postav te galerije koja će biti smještena u jedinstvenom novouređenom prostoru barokne slavonskobrodske Tvrđave. Gradonačelnik Jozo Meter ocijenio je kako su otvorenje Galerije i obnova jugozapadnog krila slavonskobrodske Tvrđave, u kojemu će biti smještena Galerija, prvorazredni kulturni događaji. Podrijetlom iz Slavonskoga Broda, kipar Branko Ružić oporučno je prije smrti oko 400 svojih radova ostavio rodnome gradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙