FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AIDS: EU I ZEMLJE U RAZVOJU ŽELE OLAKŠATI PRISTUP LIJEKOVIMA

ŽENEVA, 19. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Skupina europskih,južnoameričkih, afričkih zemalja i Kina tražile su u srijedu od 192zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da razvijulijekove protiv AIDS-a u skladu s pravilima koja jamče bolji pristupjeftinijim lijekovima.
ŽENEVA, 19. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Skupina europskih, južnoameričkih, afričkih zemalja i Kina tražile su u srijedu od 192 zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da razviju lijekove protiv AIDS-a u skladu s pravilima koja jamče bolji pristup jeftinijim lijekovima.

Nacrt rezolucije koji je predstavilo 36 zemalja na Skupštini WHO-a, među kojima Europska unija, Brazil, Kina i neke od zemalja koje je najviše pogodila pandemija AIDS-a, podržale su traženja generalnog direktora UN-ove agencije Lee Jong-Wooka.

Od šest milijuna žrtava AIDS-a u svijetu kojima treba hitno liječenje, samo ih 400.000 dobiva medicinsku njegu. WHO je već najavio da želi da do 2005. godine u siromašnim zemljama 3 milijuna bolesnih primi njegu.

Nacrt također traži od zemalja članica da "u potpunosti koristi mogućnosti" koje proizlaze iz sporazuma o intelektualnom vlasništvu Svjetske trgovinske organizacije (WTO), koji omogućuje zemljama da ne primjene zakone o patentima kada je riječ o bolestima poput AIDS-a.

Sjedinjene Države ne odobravaju sustav WHO-a koji smanjuje cijenu i rok za odobravanje nekog lijeka, a koji se odnosi i na generičke lijekove. Ipak, u nedjelju su Sjedinjene Države najavile da će pokrenuti vlastitu ubrzanu proceduru odobrenja antiretroviralnih lijekova, što financiraju hitni fondovi u iznosu od 15 milijardi dolara.

Očekuje se da će se o nacrtu rezolucije glasati u petak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙