FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: U HRVATSKOJ NITKO NE NADZIRE PROVEDBU ZAKONA O FINANCIRANJU IZBORNE KAMPANJE

ZAGREB, 9. lipnja 2004. (Hina) - U Hrvatskoj je financiranje izbornekampanje riješeno s nekoliko zakona, ali ne postoji institucionalninadzor nad provođenjem tih zakona i nakon završetka izborne kampanje,naglašava u razgovoru za Glas Amerike čelnik parlamentarnog klubaHSP-a u Hrvatskom saboru Miroslav Rožić.
ZAGREB, 9. lipnja 2004. (Hina) - U Hrvatskoj je financiranje izborne kampanje riješeno s nekoliko zakona, ali ne postoji institucionalni nadzor nad provođenjem tih zakona i nakon završetka izborne kampanje, naglašava u razgovoru za Glas Amerike čelnik parlamentarnog kluba HSP-a u Hrvatskom saboru Miroslav Rožić.

Na međunarodnom seminaru "Parlamentarna etika i odgovornost", koji je u Washingtonu organizirala udruga Parlamentarci za globalnu akciju u suradnji s američkim Senatom, Senatom Poljske i nevladinom organizacijom Transparency International, Rožić je održao izlaganje o financiranju izborne kampanje u Hrvatskoj.

Čelnik HSP-a naglasio je da se u Hrvatskoj ne zna koja bi institucija nakon završetka izborne kampanje trebala nadzirati provedbu spomenutih zakona a "nema ni sankcija ukoliko bi bili prekršeni zakonski okviri o financiranju izborne kampanje", dodaje Rožić za VOA-u.

Čelnik parlamentarnog kluba HSP-a drži da taj problem treba riješiti jer "izbori ne smiju biti nepravedno natjecanje bogatih i siromašnih stranaka", prenosi postaja, bilježeći da se HSP "posljednjih godina angažirao na problematici korupcije na hrvatskoj političkoj pozornici" te da je "prije dvije godine Hrvatski sabor usvojio zakon o sprečavanju sukoba interesa upravo na inicijativu Hrvatske stranke prava".

Što se tiče primjenjivosti nekih od američkih rješenja u Hrvatskoj, Rožić smatra da je "ono što bi se definitivno moglo primijeniti od američkih iskustava to da se zna koja je institucija nadležna za nadzor u provođenju zakonskih ograničenja".

"S druge strane, u Americi se jasno znaju sankcije za kršenje predizbornih pravila. Ono što bi još moglo koristiti, kao američko iskustvo, to su svakako ograničenja visine osobnih donacija", zaključuje u razgovoru za postaju čelnik parlamentarnog kluba HSP-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙