FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

71 STRANKA SUDJELOVAT ĆE NA OPĆINSKIM IZBORIMA U BiH

SARAJEVO,20. svibnja(Hina) - Sedamdeset i jedna politička strankaprijavila je svoje sudjelovanje na općinskim izborima u Bosni iHercegovini što će se održati 2. listopada, potvrdila je u četvrtak uSarajevu predsjednica Izbornog povjerenstva BiH Lidija Korać.
SARAJEVO,20. svibnja(Hina) - Sedamdeset i jedna politička stranka prijavila je svoje sudjelovanje na općinskim izborima u Bosni i Hercegovini što će se održati 2. listopada, potvrdila je u četvrtak u Sarajevu predsjednica Izbornog povjerenstva BiH Lidija Korać.

Uz imena kandidata koje ponude stranke, birači u BiH moći će se izjašnjavati i o 189 neovisnih kandidata koji su se samostalno prijavili.

Lidija Korać istaknula je kako su se ovom trenutku ne može sa sigurnošću kazati hoće li kandidatura svih prijavljenih neovisnih kandidata biti i formalno potvrđena jer Izborno povjerenstvo nema potpune podatke o tome ispunjavaju li oni sve kriterije postavljene izbornim zakonom.

Korać je pojasnila kako se čak 34 različite institucije moraju očitovati o tome ispunjavaju li ovi kandidati tražene uvjete poput onih da nisu djelatne vojne osobe ili pripadnici policijskih snaga.

Izražavajući nezadovoljstvo odnosom domaćih tijela vlasti prema obvezama što ih imaju u odnosu na Izborno povjerenstvo, Korać je upozorila kako problem može postati još veći kada na red dođe provjera oko 30 tisuća kandidata, koliko se pretpostavlja da će ih biti na svim stranačkim izbornim listama.

Pripreme za provedbu ovogodišnjih općinskih izbora započele su 15. travnja, kada je objavljen datum njihova održavanja, no unatoč višekratnim upozorenjima Izbornog povjerenstva općinske vlasti još nisu osigurale ni sva potrebna financijska sredstva.

Korać je objasnila kako je do sada prikupljeno tek nešto više od polovice sredstava potrebnih za pripremu i održavanje izbora koje prvi put nakon rata same financiraju bosanskohercegovačke vlasti.

Prema postojećim procjenama, za općinske izbore u BiH ove će godine trebati izdvojiti oko pet milijuna eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙