FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠPANJOLSKA ZABRANILA STRANCI BASKA SUDJELOVANJE NA EUROPSKIM IZBORIMA

MADRID, 22. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Španjolski Vrhovni sud upetak je zabranio jednoj baskijskoj nacionalističkoj strancisudjelovanje u europskim parlamentarnim izborima koji bi se trebaliodržati idući mjesec, presudivši da je ta stranka nasljednik skupinestavljene izvan zakona kao političko krilo terorističke organizacijeETA.
MADRID, 22. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Španjolski Vrhovni sud u petak je zabranio jednoj baskijskoj nacionalističkoj stranci sudjelovanje u europskim parlamentarnim izborima koji bi se trebali održati idući mjesec, presudivši da je ta stranka nasljednik skupine stavljene izvan zakona kao političko krilo terorističke organizacije ETA.

U presudi sud je kazao da su ETA i njena zabranjeni politički ogranak Batasuna organizirali političku, socijalnu i financijsku podršku stranci Herritarren Zerrenda, čije ime na baskijskom jeziku znači "narodna lista".

Ta je stranka najavila žalbu na tu sudsku odluku.

Španjolska socijalistička vlada, koja je preuzela vlast prošli mjesec, kazala je da je ta stranka nasljednik Batasune, baskijske separatističke skupine zabranjene u 2003. zbog toga što je odbila osuditi nasilje ETA-e. To je bila prva španjolska stranka zabranjena od smrti diktatora Francisco Franca u 1975. godini.

Izbori za Europski parlament u Španjolskoj bi se trebali održati 13. lipnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙