FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: Festival novog filma od 26. lipnja do 2. srpnja

SPLIT, 8. lipnja 2004. (Hina) - Festival novog filma i videa održat ćese ove godine od 26. lipnja do 2. srpnja, umjesto u rujnu kao do sada,najavio je na današnjoj konferenciji za novinare direktor togafestivala Branko Karabatić.
SPLIT, 8. lipnja 2004. (Hina) - Festival novog filma i videa održat će se ove godine od 26. lipnja do 2. srpnja, umjesto u rujnu kao do sada, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare direktor toga festivala Branko Karabatić.

Pokrovitelj 9. izdanja te jednotjedne filmske priredbe je premijer Ivo Sanader.

Promjenu nadnevka održavanja festivala direktor Karabatić objasnio je time što u rujnu nije moguće doći do svih naslova koji bi se trebali prikazati, a osim toga u lipnju je lakše dobiti novac iz gradskih i županijskih proračuna.

Festival predstavlja neke pokrete i težnje u suvremenom filmu i medijima, što znači da pokušava odgovoriti na pitanja kamo ide film u usporedbi s interaktivnim medijima i digitalnim uradcima, istaknuo je Karabatić. Dodao je kako taj svjetski priznat i poznat festival zauzima sve više svoje mjesto u Hrvatskoj, jer se počinje spoznavati njegovo značenje za Split i cijelu zemlju.

Na velikim platnima kina Karaman, kinoteke Zlatna vrata, Multimedijalnoga kulturnog centra i Galerije umjetnina prikazat će se 40-ak dugometražnih i 20-ak kratkometražnih filmova te toliko radova u kategoriji novih medija.

U cjelovečernjoj konkurenciji splitski će festival prvi put nakon Canesa prikazati film Jeana Luca Godarda "Naša glazba", a u posebnim programima "Slika" i "Forum" bit će predstavljeni filmovi "Dogville Confession" Saifa Sanija i "Persona non grata" Olivera Stonea o ratu na Bliskom istoku. Bit će prikazani i filmovi Aleksandra Soukrova, a u programu filmova o bluesu radovi Clinta Eastwooda, Wima Wendersa i Martina Scorcesea.

Festival će posebnu pozornost posvetiti hrvatskom filmu, pa će se na rasporedu naći šest uradaka Škole narodnog zdravlja "Andrije Štampara" i splitske Likovne akademije.

Posebna nagrada za prinos razvoju umjetnosti pokretnih slika posmrtno će biti dodijeljena jednom od najvećih svjetskih avangardnih filmaša, autoru više od 380 filmova i profesoru filmskih studija Sveučilišta Colorado Stanu Brakehageu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙