FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CHALABI OPTUŽEN ZA POMAGANJE IRANSKIH ŠPIJUNA

WASHINGTON,2. lipnja 2004.(Hina) - Bivši američki saveznik, iračkičelnik u progonstvu Ahmed Chalabi otkrio je iranskim obavještajcima dasu Sjedinjene Države razbile iransku tajnu šifru, piše u srijedu TheNew York Times.
WASHINGTON,2. lipnja 2004.(Hina) - Bivši američki saveznik, irački čelnik u progonstvu Ahmed Chalabi otkrio je iranskim obavještajcima da su Sjedinjene Države razbile iransku tajnu šifru, piše u srijedu The New York Times.

NYT piše, pozivajući se na američke obavještajne dužnosnike, da je prije otprilike šest tjedana Chalabi rekao šefu bagdadskog ureda iranskog obavještajnog i sigurnosnog ministarstva da Sjedinjene Države čitaju komunikaciju iranske obavještajne službe.

List piše da FBI istražuje uhvaćenu iransku poruku u kojoj se tvrdi da je Chalabi rekao da je za razbijanje šifre doznao od pijanog američkog dužnosnika.

Sam Chalabi je ranije zanijekao da je prenio bilo kakvu poruku iranskim obavještajcima.

Chalabi, čelnik Iračkog nacionalnog kongresa donedavno je bio miljenik američke vlade u Iraku, ali je to prestao biti nakon otkrića o curenju informacija pa je Bijela kuća prekinula s njim odnose.

Istraga FBI-a želi utvrditi kakvu je točno informaciju Chalabi prenio Irancima kao i tko je Chalabiju rekao da je SAD razbio iransku šifru. NYT piše da je istraga usmjerena na vrlo mali broj ljudi bliskih Chalabiju koji su istodobno imali pristup povjerljivim informacijama o iranskoj šifri.

Očekuje se da će FBI razgovarati i s nekim civilnim pripadnicima Pentagona, navodi NYT neimenovane američke dužnosnike i dodaje da je Pentagon s mnogim Chalabijevim pristašama služio kao njegova glavna veza s američkom vladom.

Chalabi je bio član Iračkog upravnog vijeća, razriješenog u utorak. Ni Chalabi ni njegove pristaše nisu zauzeli nikakvo mjesto u novoimenovanoj iračkoj privremenoj vladi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙