FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 7. lipnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 7. lipnja 2004. (Hina) -

Pregled važnijih događaja

BUZET - "IDS-u nije u interesu da Hrvatska izgubi kandidaturu za EU jer bi time stradala cijela država, a ponajviše Istra s izvozno orijentiranom ekonomijom", izjavio je potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik Damir Kajin u Buzetu u povodu odgode proglašenja ribolovno-ekološke zone te je s tim u vezi ocijenio kako bi poput HDZ-a postupila svaka druga stranka da je na vlasti, i da, po njemu, onaj tko tvrdi suprotno, laže. Kajin je na tiskovnoj konferenciji u Buzetu ocijenio da bi reakcije Slovenije i Italije, da se u Saboru odlučilo drukčije, bile po Hrvatsku katastrofalne. One se ne bi odnosile samo na veto za kandidaturu, već bi, kako je rekao, u velikoj mjeri bio ugrožen i hrvatski turizam "slovensko-talijanskim represalijama na granici i carini."

OSIJEK - Saborski zastupnik SDP-a Mato Crkvenac izjavio je danas u Osijeku kako Vlada "iz dana u dan gubi svaku vjerodostojnost u vođenju politike, te pokazuje svoju nestručnost i površnost". HDZ nema pokrića za trošak političkih obećanja i stoga će ići na rebalans proračuna, koji će se slomiti na investicijama i razvoju, ocijenio je Crkvenac na konferenciji za novinare u osječkom sjedištu stranke, dodavši kako u Hrvatskoj stoga "nema smišljene ekonomske i razvojne politike". Zastupnik SDP-a Marin Jurjević ocijenio je kako nedavna saborska rasprava o ekološko-ribolovnoj zoni govori o licemjerju HDZ-ove politike jer je ta stranka, tvrdi Jurjević, ranije zagovarala isključivi gospodarski pojas, a sada dokida i ono postignuto rješenje.

ZAGREB - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) reagirala je danas na medijske spekulacije o mogućem kandidatu stranke na predstojećim izborima za predsjednika Republike Hrvatske opovrgavajući spekulacije o imenu HDZ-ovog predsjedničnog kandidata. "HDZ odlučno demantira sve spekulacije o tome da su stranačka tijela donijela odluku o imenu kandidata HDZ-a za predsjedničke izbore. Stranka će odluku o predsjedničkim izborima, kao što je već više puta i iznijeto u javnosti, donijeti tijekom jeseni", navodi se u priopćenju iz HDZ-a. Proteklih dana mediji su pisali da će zamjenica predsjednika HDZ-a Jadranka Kosor biti kandidat te stranke na izborima za predsjednika Hrvatske.

ZAGREB - Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a danas je izrazio "apsolutnu podršku" policijskim službenicima koji su primijenili silu jučer prilikom uhićenja nesavjesnog vozača, koji je jurio Zagrebom, a sindikat je tim povodom aktualizirao i zahtjev za jačanjem kazneno-pravne zaštite policajaca. Jučer su djelatnici zagrebačke policije, nakon dugotrajne potjere za crnim "BMW-om" koji je J.B. vozio velikom brzinom ne poštujući crveno na semaforu, niti smjer ulica, morali razbiti stakla na automobilu da bi silom iz njega izvukli vozača. Da bi policijski službenici svoj posao mogli odraditi što kvalitetnije, držimo da su uz njihovu profesionalnost izuzetno važne pojačana kazneno-pravna zaštita i što jednostavnija procedura u uporabi pojedinih sredstava prisile," kaže se u priopćenju.

SINJ - Udruga hrvatskih branitelja - dragovoljaca Domovinskog rata Cetinskog kraja, koja je prije dvije godine proglasila generala Mirka Norca svojim počasnim predsjednikom, donijela je odluku o proglašenju počasnim članovima te udruge generala i haških optuženika Ivana Čermaka, Mladena Markača, Rahima Ademija i Ante Gotovine. O toj je odluci novinare danas na konferenciji za novinare u Sinju obavijestio predsjednik udruge Ante Smoljo, naglasivši kako hrvatska vlast nije smjela dopustiti da se sudi hrvatskim braniteljima. Smoljo je također kazao kako zna tko je postavljao plakate sa slikom Mirka Norca, ali to ne želi reći.

ZAGREB - Rezultati istraživanja "Praćenje siromaštva u Hrvatskoj" koje su u ožujku i travnju proveli Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatski Caritas pokazuju da se 15,5 posto građana Hrvatske smatra siromašnima, njih 12,6 posto drži kako žive u siromaštvu, a trećina ih smatra da žive na granici siromaštva, rečeno je danas na konferenciji za novinare u HBK. Ti rezultati dobiveni su mjerenjem subjektivne linije siromaštva. Građana koji se smatraju siromašnima najviše je u sjevernoj Hrvatskoj (18,7 posto), a najmanje u Dalmaciji (9,8 posto). Po dobivenim podacima praćenja siromaštva Hrvatska je u prosjeku zemalja Europske unije, rekao je asistent na Odsjeku za sociologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta Krunoslav Nikodem.

ZAGREB - Ministar kulture Božo Biškupić ocijenio je danas službeni posjet Latviji vrlo uspješnim te je najavio da će se u rujnu potpisati trogodišnji program kulturne suradnje između ministarstava kulture dviju država. U tijeku službenoga boravka ministra Biškupića u Latviji od 3. do 6. lipnja dogovorena je suradnja između galerija i muzeja, izravna suradnja glazbenih i koncertnih ustanova, razmjena u području glazbeno-scenskih umjetnosti i književnosti te međusobna razmjena filmske produkcije, izvijestio je danas izvijestio kabinet ministra.

ZAGREB - Hollywoodskom producentu hrvatskoga podrijetla Branku Lustigu u Zagrebu je u Hrvatskom društvu filmskih djelatnika uručena nagrada Libertas za životno djelo i doprinos filmskoj umjetnosti, koju mu je ove godine dodijelio Međunarodni Dubrovnik film festival. Kako u Dubrovniku dodjeli nagrade nije bio nazočan ni redatelj Krsto Papić, čiji su filmovi "Lisice", "Kad mrtvi zapjevaju" i "Infekcija" bili prikazani u programu Croatia Fokusa, njemu je također utemeljiteljica tog festivala Ziggy Mrkich uručila nagradu za najbolju režiju u filmu "Infekcija". Scenaristica Iva Kapetanović dobila je nagradu za priču "Plaču li anđeli" po kojoj se snima film o posljednjim danima opsade Vukovara. Kapetanovićeva danas nije bila u Zagrebu, a istu je nagradu dobila i na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu.

ZAGREB - Vratit ću se u Hrvatsku onda kada se poprave uvjeti za rad filmskih djelatnika, izjavio je Branko Lustig, hollywoodski producent hrvatskoga podrijetla ovogodišnji dobitnik nagrade Libertas za životno djelo i doprinos filmskoj umjetnosti, koju mu je ove godine dodijelio Međunarodni Dubrovnik film festival. Prvi je uvjet da se vratim ukidanje PDV-a na film, a film treba postati dio kulture u kojoj je i nastao, rekao je Lustig i dodao kako su investicije u hrvatski film nepoticajne. Kakvoća našeg filma je dobra, ali su druge kinematografije bolje zahvaljujući ulaganju u film, istaknuo je Branko Lustig. Po njegovim riječima velika je pogreška napravljena i privatizacijom Jadran-filma. Ta se kuća kao ni Hrvatsko narodno kazalište (HNK) zapravo ne može bez velike štete privatizirati, rekao je.

OPATIJA - U Opatiji je danas s radom počeo 19. svjetski kongres UNIMA-e, međunarodne organizacije lutkara, koji je okupio oko sto sudionika. Predsjednik Hrvatskog centra UNIMA-e Zvonko Festini podsjetio je da je Hrvatski centar UNIMA-e osnovan 1992. Od tada, rekao je, hrvatsko lutkarstvo doživljava renesansu, a tradicionalno lutkarstvo sve više zamjenjuju novi kreativni izrazi. Podsjetio je da su taj kogres i prateći Međunarodni lutkarski festival, koji se istodobno održava u Rijeci, posvećeni preminulom kazališnom kritičaru Daliboru Foretiću, osnivaču i prvom predsjedniku Hrvatskog centra UNIMA-e.

ZAGREB - Zlatne povelje Matice hrvatske za 2004., koje dodjeljuje predsjednik te najstarije hrvatske kulturne ustanove za dugogodišnji iznimno uspješan rad na ostvarenju Matičina programa, dobili su predsjednik sarajevskog ogranka Matice hrvatske fra Petar Perica Vidić i član kutinskog ogranka Dragutin Pasarić. Zlatne i srebrne povelje dobilo je i deset ogranaka Matice hrvatske za posebno značajna izdanja knjiga u protekle dvije godine. Zlatne povelje dobili su ogranci Matice hrvatske Čitluk, Dubrovnik, Novalja, Rijeka, Istarska županija i Zadar te Srebrne povelje ogranci Kutina, Slavonski Brod, Varaždin i Vukovar. Povelje Matice hrvatske uručio je njezin predsjednik Igor Zidić na glavnoj skupštini 5. lipnja u Splitu.

ZAGREB - Izložba "Na prijelomu stoljeća - španjolska umjetnost (1881.-1925.)" iz fundusa muzeja "Centro de Arte Reina Sofia" iz Madrida svečano će večeras biti otvorena u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, a riječ je o prvoj izložbi nekog španjolskog nacionalnog muzeja u Hrvatskoj, rečeno na današnjoj konferenciji za novinstvo. Na izložbi će biti izloženo 36 radova - 22 slike i 14 skulptura, čiji su autori značajna imena španjolske umjetnosti, najavio je ravnatelj Umjetničkog paviljona Radovan Vuković. Po njegovim riječima izložba s radovima 22 umjetnika predstavlja razdoblje koje je označilo početak novih kretanja u slikarstvu i skulpturi u Španjolskoj.

GOSPIĆ - U sklopu ekološke akcije "Očistimo Hrvatsku od automobilskih olupina" za samo mjesec dana s rubnih dijelova Parka prirode Velebit odneseno je i reciklirano više od tisuću odbačenih automobilskih olupina te nekoliko desetaka tona ostalog krupnog metalnog otpada. Akciju je, u suradnji s magazinom Auto Blic i tvrkom CIOS iz Zagreba, organizirala Javna ustanova Park prirode Velebit, a pomogla je Uprava Hrvatskih šuma iz Gospića te Gorska služba spašavanja, doznaje se u Upravi Parka prirode.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙