FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MITROPA KUP - SENZACIONALNA POBJEDA HRVATSKE

ZEMPLINSKA ŠIRAVA, 6. lipnja (Hina) - Mlada šahovska reprezentacijaHrvatske senzacionalni je pobjednik Mitropa kupa, tradicionalogmomčadskog natjecanja srednjeeuropskih zemalja.
ZEMPLINSKA ŠIRAVA, 6. lipnja (Hina) - Mlada šahovska reprezentacija Hrvatske senzacionalni je pobjednik Mitropa kupa, tradicionalog momčadskog natjecanja srednjeeuropskih zemalja.

U posljednjem, 9. kolu natjecanja u slovačkom gradiću Zemplinskoj Širavi pobijedila je Švicarsku s 3:1 i za pola boda pretekla reprezentaciju Slovačke, koja je minimalnim omjerom 2,5:1,5 svladala Češku. Pobjedu nad Švicarskom nakon odlične igre osigurali su Alojzije Janković i Ante Brkić, a po pola boda izborili su Davorin Kuljašević i Ante Šarić. Zanimljivo je da je Kuljašević igrao s riječkim velemajstorom Ivanom Nemetom, koji već preko dva desetljeća živi u Švicarskoj i brani njihove boje. Sva tri preostala meča posljednjeg kola završena su omjerom 2,5:1,5. Slovenija je tim rezultatom pobijedila Njemačku, Austrija Francuske, a Italija Mađarsku.

Naša reprezentacija ima i dodatnih razloga za veliko slavlje. Pored pobjedničkog pokala iz Slovačke donosi još dva velika priznanja. Najuspješniji igrač na četvrtoj ploči, ali i najuspješniji pojedinac cijeloga natjecanja bio je Splićanin Ante Šarić, koji je osvojio 6 bodova iz 8 partija. Najbolji igrač na trećoj ploči bio je Zagrepčanin Davorin Kuljašević sa 6(9). Vrlo dobar rezultat na teškoj prvoj ploči ostvario je Zagrepčanin Alojzije Janković s 5(9), a izvrstan je bio i Ante Brkić iz Starih Mikanovaca, koji je na drugoj ploči osvojio 5,5(9). Riječanin Marin Bosiočić izgubio je jedinu partiju, koju je igrao. Najbolji pokazatelj izuzetno visoke vrijednosti ostvarenog dometa je činjenica da su naši poletarci prebacili objektivno očekivani rezultat za punih 5 bodova. Ante Šarić je gotovo dva boda iznad očekivana rezultata, Davorin Kuljašević 1,5 , a Alojzije Janković i Ante Brkić za jedan bod.

Konačan poredak Mitropa kupa:

1. Hrvatska 22,5 boda, 2. Slovačka 22, 3. Slovenija 20,5 , 4. Njemačka 19, 5. Mađarska 18, 6. Češka 17,5 , 7. Švicarska 17, 8. Austrija 16,5 , 9. Francuska 14,5 i 10. Italija 12,5 bodova.

Evo najuspješnijih igrača na pojedinim poločama:

1. ploča: Manik (Slovačka) 6(9), Babula (Češka) 4,5(7), Eva Moser (Austrija) 5(8).

2. ploča: Borišek (Slovenija) 6,5(9), Mrva (Slovačka) 5,5(8), A.Horvath (Mađarska) 6(9).

3. ploča: Kuljašević (Hrvatska) 6(9), Balogh (Mađarska) 5(8), Ragger (Austrija) 3,5(6).

4. ploča: Šarić (Htvatska) 6(8), Sakelšek (Slovenija) 6(9), Bindrich (Njemačka) 5,5(9).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙