FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TJEDNA NAJAVA - SVIJET - ZA TJEDAN OD 7. DO 13. LIPNJA

ZAGREB, 4. lipnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zatjedan od 7. do 13. lipnja.
ZAGREB, 4. lipnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za tjedan od 7. do 13. lipnja.

PONEDJELJAK, 7. lipnja

----------------------

ZAGREB - Deveta sjednica Međudržavnog vijeća za suradnju između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na čelu izaslanstva Republike Hrvatske bit će predsjednik Stjepan Mesić, a izaslanstvo Bosne i Hercegovine predvodit će predsjedavajući Predsjedništva Sulejman Tihić, te članovi Predsjedništva Dragan Čović i Borislav Paravac.

Predviđeno je potpisivanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima. Uz rješavanje otvorenih pitanja, na sjednici u Zagrebu također je predviđena rasprava o smjernicama za unapređenje odnosa između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks sastat će se s Tihićem u 15:50 sati u saborskoj dvorani 149.

ZAGREB - Forum na temu "Reforma javne administracije i europska integracija u Hrvatskoj: prema srednjoročnoj agendi" održat će se u ponedjeljak u hotelu Sheraton u organizaciji hrvatske Vlade i njezinih partnera Europske komisije, Odjela za međunarodni razvoj (DFID), SIGMA-e i Svjetske banke. Na forumu bi trebao govoriti predstavnik Europske komisije u Hrvatskoj Jacques Wuenenburger.(hotel Sheraton, 9,30 sati)

ZAGREB - Hrvatska ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović putuje u ponedjeljak u radni posjet Nizozemskoj gdje će razgovarati s nizozemskim državnim tajnikom za europske poslove Atzom Nicolaijem. Očekuje se da će Grabar Kitarović s nizozemskim dužnosnikom razgovarati o odnosima Hrvatske i EU tijekom nadolazećeg predsjedanja Nizozemske Unijom te o nizozemskoj tehničkoj pomoći u procesu europskih integracija.

PORTOROŽ - Radni stolovi Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu i obilježavanje 5. godišnjice rada. Na dvodnevnom skupu sudjeluju posebni koordinator Pakta Erhard Busek, slovenski šef diplomacije Dimitrije Rupel - koji je ujedno i domaćin, austrijska ministrica vanjskih poslova Benita Ferrero-Waldner, ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić.

PRIŠTINA - Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana doputovat će u jednodnevni posjet Kosovu. Solana će najprije posjetiti Kosovo polje a nakon predviđenih susreta s predatavnicima kosovskih institucija i političkim čelnicima Albanaca i Srba Solana će se sastati i s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu u ostavci Harrijem Holkerijem.

ŽENEVA - Počinje s radom dvodnevna međunarodna konferencija o budućnosti humanitarne pomoći za 4,1 milijun palestinskih izbjeglica. Organizatori konferencije su švicarska vlada i UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

QUITO, Ekvador - Opća skupština Organizacije američkih država (OAS) koja će se usredotočiti na problem korupcije i njezine posljedice na demokratsku upravu. Sudjeluje i američki državni tajnik Colin Powell.

Hrvatsku će na sastanku predstavljati veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić, stalni hrvatski promatrač pri OAS-u (do 8.)

MEXICO CITY - Posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Meksiku.

UTORAK, 8. lipnja

-----------------

PORTOROŽ - Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul nazočit će radnim stolovima Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu drugog i završnog dana tog skupa.

MADRID - Hrvatski šef diplomacije Miomir Žužul doputovat će u dvodnevni službeni posjet Španjolskoj.

BRUXELLES - Hrvatska ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović boravit će u utorak u radnom posjetu Belgiji gdje će se u Bruxellesu sastati s irskim povjerenikom za zdravstvo i zaštitu potrošača Davidom Byrneom. Teme razgovora bit će odnosi Hrvatske i EU i svjetlu europskog summita 17. i 18. lipnja.

SEA ISLAND, Georgia - Summit G-8 najrazvijenihih zemalja svijeta kojem je domaćin američki predsjednik George W. Bush. Pored SAD-a sudjeluju predstavnici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Rusije, Velike Britanije kao i predstavnici Europske unije. Očekuje se da će pitanja budućnosti Iraka i reformi na širem području Bliskog istoka dominirati susretom, a bit će govora i o neširenju oružja masovnog uništavanja, svjetskom gospodarstvu i visokim cijenama nafte (do 10.).

BRUXELLES - Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer govorit će o agendi NATO-ovog summita u Istanbulu koji će se održati od 27. do 29. lipnja.

VARŠAVA - Posjet kineskog predsjednika Hu Jintaoa (i 9. lipnja). Nakon toga će kineski predsjednik posjetiti Mađarsku (10. i 12. lipnja).

- Planet Venera proći će ispred Sunca što će biti vidljivo sa Zemlje.

SRIJEDA, 9. lipnja

------------------

MADRID - Drugi i završni dan posjeta hrvatskog ministra vanjskih poslova Miomira Žužula Španjolskoj.

WASHINGTON - Hrvatski ministar financija Ivan Šuker i guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u posjetu Međunarodnom monetarnom fondu gdje bi trebali razgovarati o novom stand-by aranžmanu MMF i Hrvatske (do 10).

SEA ISLAND, Georgia - Čelnici zemalja G-8 susrest će se s iračkim privremenim predsjednikom Ghazi Ajil al-Yawer te čelnicima Turske, Afganistana, Alžira, Bahreina, Jordana i Jemena. Bit će govora o gospodarskim i demokratskim reformama na širem prostoru Bliskog istoka te kako obnova Iraka može tome pridonijeti.

MOSTAR - Nastavlja se suđenje u Županijskom sudu skupini konjičkih Bošnjaka optuženih za ratne zločine počinjene nad Srbima u Konjicu 1992. godine.

ČETVRTAK, 10. lipnja

--------------------

DUBROVNIK - Povjerenik Europske komisije za vanjske odnose Chris Patten započet će dvodnevni posjet Hrvatskoj sudjelovanjem na neformalnom susretu ministara europskih integracija zemalja jugoistočne Europe kojeg u Dubrovniku organizira hrvatsko ministarstvo europskih integracija. Cilj sastanka je razmatranje politike EU prema regiji u kontekstu nedavnog proširenja EU te mogućnost daljnje regionalne suradnje. Ideja je da takav neformalni susret postane tradicionalan. Nakon završenog ministarskog susreta počet će međunarodna konferencija (početak u 10,00 sati u hotelu Argentina, konferencija za novinare u 13.00 sati).

WASHINGTON - Hrvatski ministar obrane Berislav Rončević u posjetu Sjedinjenim Državama gdje će se u Pentagonu susresti s američkim ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom (do 11).

WASHINGTON - Hrvatski ministar financija Ivan Šuker i guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u posjetu MMF-u.

BEOGRAD - Pred Specijalnim vijećem za borbu protiv organiziranog kriminala svoju bi obranu trebao iznijeti Milorad Ulemek Legija, prvooptuženi za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Ulemek je, nakon ubojstva premijera 12. ožujka prošle godine, 14 mjeseci bio u bijegu te se policiji predao 2. svibnja ove godine ispred svoje kuće u Beogradu. Specijalno vijeće je 10. svibnja nastavak suđenja odgodilo za 10. lipanj prihvativši zahtjev Ulemekovih odvjetnika da mu se omogući mjesec dana za upoznavanje s dosadašnjim tijekom sudskog postupka i pripremanje obrane.

SARAJEVO - Bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić i još četvorica bosanskohercegovačkih Hrvata optuženih za pronevjeru u slučaju "Hercegovačka banka" izjasnit će se o krivnji pred sudom BiH.

AMSTERDAM/LONDON - Održavaju se europski izbori u Nizozemskoj i Velikoj Britaniji.

SEA ISLAND, Georgia - Čelnici šest afričkih zemalja, Alžira, Gane, Nigerije, Senegala, Južne Afrike i Ugande susreću se s čelnicima zemalja G-8 kako bi među ostalim razgovarali o suzbijanju gladi, očuvanju mira, razvitku te borbi protiv HIV/AIDS-a i korupcije.

PETAK, 11. lipnja

-----------------

ZAGREB - Povjerenik Europske komisije za vanjske odnose Chris Patten nastavlja posjet Hrvatskoj u Zagrebu.

WASHINGTON - Hrvatski ministar obrane Berislav Rončević trebao bi se susresti s američkim kongresnicima. Rončević će također položiti vijenac na Arlingtonskom nacionalnom groblju.

BEOGRAD - Završava se predizborna kampanja predsjedničkih kandidata, te u ponoć 12. lipnja počinje dvodnevna predizborna šutnja.

PRAG/DUBLIN - Europski izbori u Češkoj i Irskoj.

SAO PAULO - Posebni ministarski sastanak zemalja G-77 na kojem će biti obilježena 40. obljetnica skupine zemalja u razvoju (do 12. lipnja).

SUBOTA, 12. lipnja

------------------

RIGA/VALETTA - Europski izbori u Latviji i na Malti.

NEDJELJA, 13. lipnja

--------------------

BEOGRAD - Predsjednički izbori u Srbiji na koje bi trebalo izaći oko 6,5 milijuna birača. Za predsjednika se kandidiralo 15 kandidata, a po svim dosadašnjim istraživanjima, predsjednik neće biti izabran u prvom krugu, već će najvjerojatnije u drugi krug - dva tjedna nakon održavanja prvog - ući zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, te predsjednik Demokratske stranke Boris Tadić ili kandidat vladajuće koalicije i potpredsjednik Demokratske stranke Srbije Dragan Maršićanin.

VILNIUS - Predsjednički izbori u Litvi.

LUXEMBOURG - Parlamentarni izbori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙