FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra počinje ponovljeno suđenje pukovniku Maglovu

SPLIT, 6. lipnja 2004. (Hina) - U Županijskome sudu u Splitu sutrapočinje ponovljeni postupak protiv umirovljenog pukovnika Hrvatskevojske Željka Maglova, bivšeg zapovjednika 73. bojne Vojne policije,koji je s još osam osoba, tzv. Maglovljevom skupinom, optužen za švercukradenih automobila, ulja i šećera iz Hrvatske u BiH.
SPLIT, 6. lipnja 2004. (Hina) - U Županijskome sudu u Splitu sutra počinje ponovljeni postupak protiv umirovljenog pukovnika Hrvatske vojske Željka Maglova, bivšeg zapovjednika 73. bojne Vojne policije, koji je s još osam osoba, tzv. Maglovljevom skupinom, optužen za šverc ukradenih automobila, ulja i šećera iz Hrvatske u BiH.

Postupak se ponavlja nakon što je Vrhovni sud nedavno ukinuo presudu kojom su prije pet godina proglašeni krivima za organizirano krijumčarenje prehrambenih proizvoda te za krađu skupih automobila, smatrajući kako prvostupanjski sud nije ispravno utvrdio pravnu kvalifikaciju djela te ovlasti pukovnika Maglova kao zapovjednika 73. bojne. Osim toga, Vrhovni sud ocjenjuje da je prvostupanjski sud pogriješio u dijelu vezanom uz optuženika Stjepana Miličevića, koji je, nakon što se pokajao, dobio status svjedoka u kaznenom postupku.

U skladu s tim, na sutrašnjem će se suđenju pojaviti devetorica optuženika koje se tereti za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, pri čemu se prvoptuženog Maglova te dvojicu bivših vojnih policajaca Zorana Doždora i Ranka Rapaića optužuje za krađu i šverc automobila, 45 tona šećera i dvije tisuće litara ulja iz Neuma pod okriljem i znakovima Hrvatske vojske.

Suđenje pripadnicima tzv. Maglovljeve skupine, održano prije pet godina, izazvalo je golemo zanimanje javnosti upravo zato što je riječ o vojnim osobama optuženima za organiziranje, vođenje i sudjelovanje u krijumčarskom lancu od godine 1995. do rujna 1997. Optužba je posebice isticala to što su carinski i policijski nadzor izbjegavali služeći se vojnim iskaznicama i značkama te što su službenim vozilima prelazili granični prijelaz s upaljenim rotacijskim svjetlima kako ih nitko ne bi zaustavio.

Umirovljeni pukovnik Htvatske vojske Željko Maglov, inače, prošle je godine nepravomoćnom presudom Županijskoga suda u Splitu - zbog posjedovanja 100 grama heroina - osuđen na deset mjeseci zatvora uz mjeru obveznog liječenja budući da su njegovi odvjetnici dokazali da je drogu, i to kao ovisnik, nabavljao za vlastite potrebe. Nedugo nakon toga Maglov je ponovno zatečen s manjom količinom heroina.

Zbog velikog zanimanja javnosti, suđenje će se održati u velikoj dvorani Županijskoga suda u Splitu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙