FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSTAVA "TORSIA-BALLET NOIR" EMILA MATEŠIĆA 31. SVIBNJA U ZAGREBAČKOM HNK

ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina) - Predstava "Torsia-ballet noir"Emila Matešića, na glazbu Damira Urbana i Petra Dundova, bit ćepraizvedena 31. svibnja u zagrebačkom HNK-u, u sklopu Tjednasuvremenog plesa, najavljeno je danas na konferenciji za novinare uHrvatskom narodnom kazalištu.
ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina) - Predstava "Torsia-ballet noir" Emila Matešića, na glazbu Damira Urbana i Petra Dundova, bit će praizvedena 31. svibnja u zagrebačkom HNK-u, u sklopu Tjedna suvremenog plesa, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Predstava "Torsia-ballet noir" ostvarena je u suradnji Baleta zagrebačkog HNK i umjetničke organizacije Serafini. Emil Matešić je koreograf, redatelj i scenograf predstave. "Torsia" je predstava o nadmoći, o odmjeravanju snaga, o strasti i rušilačkim nagonima, o manipulaciji i opiranju, o osveti i kazni, piše u materijalu podijeljenom novinarima.

Također se navodi da "Torsia" jasno ukazuje na dvostrukost autorskog pristupa - s jedne strane ozbiljno prihvaćanje konvencije baleta kao klasične umjetnosti i prostora rada u konvencionalnoj baletnoj sredini (HNK), no istovremeno i svjesno odstupanje od očekivanog, kako na koreografskoj, tako i na glazbenoj razini.

Zamoljen da odgovori zašto u predstavi koristi i dramske glumce, Matešić je rekao da ga samo zanima predstava kao scensko-umjetničko djelo.

"Torsiu" su kreirali i izvode Ivica Bago, Jakša Borić, Darija Brdovnik, Zvonka Škreblin-Domačinović, Alexsander Glaz, Nikolina Katić, Elisa Klein, Jelena Knezović, Emil Matešić, Boris Miholjević, Ovidiu Muscalu, Tomaž Rode, Ana Samovojska, George Stanciu i Petra Vargović.

U dosadašnjem radu Emila Matešića "Torsia" je velik korak dalje u istraživanju mjesta suvremenoga plesa u hrvatskoj kazališnoj i umjetničkoj sredini. Matešić u scensku umjetnost ulazi preko kasnih frakcija Kugla glumišta. U tijeku studija povijesti umjetnosti i komparativne književnosti u Zagrebu, pobjeđuje na "2. Natjecanju koreografa na 8. Tjednu suvremenog plesa". To ga odvodi u Pariz gdje kao stipendist Ministarstva kulture studira na "Ecole de Mime Marcel Marceau", no vrlo se brzo opredjeljuje za "Ecole de Mime Corporel Dramatique", gdje i diplomira. Po povratku u Hrvatsku nastavlja s koreografskim i redateljskim radom. Predstavama "Tama" i "Rock+Roll" gostuje širom Europe te dobiva nagrade i priznanja.

Jakša Borić režirao je videofilm "Torsia", producent je KONTRfilm d.o.o., a trebao bi izići u prosincu.

(Hina) xbma ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙