FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SISAK: Obilježen dan grada i blagdan njegova zaštitnika

SISAK, 4. lipnja 2004. (Hina) - Sisak je danas svečanom sjednicomGradskog vijeća, procesijom i misnim slavljem te brojnimkulturno-umjetničkim priredbama i zabavnim programima proslavio Dangrada i blagdan gradskog zaštitnika, sisačkog biskupa sv. Kvirina.
SISAK, 4. lipnja 2004. (Hina) - Sisak je danas svečanom sjednicom Gradskog vijeća, procesijom i misnim slavljem te brojnim kulturno-umjetničkim priredbama i zabavnim programima proslavio Dan grada i blagdan gradskog zaštitnika, sisačkog biskupa sv. Kvirina.

Nagrada grada Siska za životno djelo dodijeljena je prim. dr. Ivanu Šipušu, uglednu radiologu, za rezultate u području medicine i promicanje moralnih i etičkih vrijednosti. Počasnim građaninom proglašen je župnik Gregor Muhleck iz Obereurheima u Njemačkoj za dobrotvorno pomaganje Siščanima i sisačkim kulturnim i zdravstvenim ustanovama. Dodijeljene su i godišnje nagrade zaslužnim pojedincima, ustanovama i udrugama.

Svečanoj sjednici Gradskog vijeća nazočili su predstavnici gradova prijatelja Heidenheima iz Njemačke, Gabrova iz Bugarske, Szombathelya iz Madžarske, Leszna iz Poljske i Felbacha iz Austrije, izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije sa županom Đurom Brodarcem, te gradonačelnici gradova i načelnici općina u toj županiji.

Na svečanoj sjednici gradonačelnik Dinko Pintarić je podsjetio na bogatu i slavnu, više od 2000 godina dugu povijest grada, 1701. godinu kršćanstva u Sisku i najpoznatijeg sisačkog biskupa sv. Kvirina koji je na današnji dan 303., u vrijeme Dioklecijanova progona kršćana, pogubljen, s mlinskim kamenom oko vrata bačen u rijeku Sabaris u današnjem Szombathelyu u Madžarskoj.

Pozvao je sve Siščane da obnove ponos na svaki djelić slavne sisačke povijesti. Ta povijest odredila je našu sadašnjost, a način na koji mi živimo odredit će povijest grada za one koji dolaze nakon nas. Zbog toga je važan naš život i život grada danas, zbog toga je važan naš pogled u budućnost, možda ne za sljedećih 2000 godina, ali barem za 20 godina, poručio je sisački gradonačelnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙