FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KERRY OPTUŽUJE BUSHA DA LOŠE UPRAVLJA AMERIČKOM VOJSKOM

WASHINGTON,3. lipnja(Hina) - Demokratski predsjednički kandidat JohnKerry optužio je u četvrtak predsjednika Georgea W. Busha da lošeupravlja američkom vojskom koju je prenapregnuo te za loše vođenjeoperacija u Iraku.
WASHINGTON,3. lipnja(Hina) - Demokratski predsjednički kandidat John Kerry optužio je u četvrtak predsjednika Georgea W. Busha da loše upravlja američkom vojskom koju je prenapregnuo te za loše vođenje operacija u Iraku.

U svom govoru posvećenom nacionalnoj sigurnosti Kerry je rekao da je Bushova administracija učinila premalo da prilagodi američku vojsku novim misijama koje mora poduzimati.

Senator Kerry je kazao da su Sjedinjene Države otišle u Irak s premalo vojnika da bi spriječile pljačkanje i kriminal te su propustile pobrinuti se za skoro milijun tona oružja koje se sada upotrebljava protiv američkih snaga.

"Nismo uspjeli izgraditi saveze i izgubili smo prigodu da stvorimo širu potporu u Iraku, u arapskom svijetu i među velikim silama. Ove pogreške zakomplicirale su naš cilj, stabilni Irak s predstavničkom vladom sigurnom unutar svojih granica", rekao je Kerry u predizbornom govoru u Independenceu u Missouriu.

Kerry je napao odluku Bushove administracije kojom tisuće vojnika sprječava da napuste vojsku i nakon što njihovi zakonski ugovori isteknu kako bi osigurala dovoljno vojnika za Irak i Afganistan.

On je rekao kako produljenje službe, odgođena umirovljenja i sprječavanje odlaska možda poveća broj vojnika, ali da je to na račun onih koji su već izvršili svoju dužnost i protivno tradiciji dobrovoljačke vojske "na mala vrata" uvodi vojnu obvezu.

Upozorio je na opasnost da Amerika stvara nedovoljno snažnu vojsku s premalo spremnih na borbu. Kerry je kazao kako se američka vojska mora mijenjati nakon što je prijetnje Hladnoga rata zamijenila prijetnja terorizma.

Glede modernizacije vojske Kerry je predložio da se sadašnja aktivna kopnena vojska od 480.000 ojača privremeno za 40.000 vojnika. On bi također udvostručio američke specijalne snage, osigurao najmoderniju vojnu opremu i preobrazio američku nacionalnu gardu upotrebljavajući je za potrebe unutarnje sigurnosti.

Kerry je utemeljio i skupinu koja će savjetovati njegovu predizbornu kampanju o pitanjima obrane i nacionalne sigurnosti. U njoj su, među ostalima, bivši zapovjednik NATO-a umirovljeni general Wesley Clark i dva bivša načelnika glavnog stožera američke vojske umirovljeni general John Shalikasvili i umirovljeni admiral William Crowe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙