FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Hrvatska arhitektura danas" - predstavljene dvije nagrađene stambene zgrade

ZAGREB, 3. lipnja 2004. (Hina) - U programu "Hrvatska arhitekturadanas" u Matici hrvatskoj u Zagrebu večeras su predstavljena dvanajbolja prošlogodišnja graditeljska ostvarenja - dvije stambenezgrade izgrađene po Programu poticane stanogradnje - jedna uKrapinskim Toplicama i druga u Đakovu.
ZAGREB, 3. lipnja 2004. (Hina) - U programu "Hrvatska arhitektura danas" u Matici hrvatskoj u Zagrebu večeras su predstavljena dva najbolja prošlogodišnja graditeljska ostvarenja - dvije stambene zgrade izgrađene po Programu poticane stanogradnje - jedna u Krapinskim Toplicama i druga u Đakovu.

Autori Iva Letilović i Morana Vlahović predstavile su građevinu u Krapinskim Toplicama, koja je dobila nagradu Piranskih dana arhitekture, nagradu "Drago Galić" Udruge hrvatskih arhitekata i Državnu nagradu "Vladimira Nazora", a građevinu u Đakovu predstavio je jedan od trojice autora, Branimir Rajčić. Taj rad, koji je također dobio nagradu Udruge hrvatskih arhitekata "Drago Galić", potpisuju i Robert Loher i Petar Mišković.

Autori su nakon objašnjenja svojih radova na pitanja o sociološkim aspektima suvremene gradnje, uz ino, istaknuli da obični ljudi s otporom gledaju na njihova smjela rješenja. "'Trebali bi oni (arhitekti) tu stanovati; ja bih njih u zatvor', to su nam rekli kad smo došli snimiti zgradu, a nisu znali da smo mi arhitekti", kazale su autorice Letilović i Vlahović.

"Za našu zgradu su rekli 'sivi dom'", dodao je Rajčić.

U obrazloženju nagrade "Drago Galić" uvjetno je rečeno da je "žar kojim su autori tih dviju kuća prionuli zadatku glavni 'krivac' dobra rezultata" te da su "'prednosti' jedne od tih dviju kuća bile 'mane' druge i obrnuto".

"Zgrada u Krapinskim Toplicama čita se više svojim presjekom, a u Đakovu tlocrtom kao dominantnim načinom rješavanja zadatka. Topografija Krapinskih Toplica 'traži' upravo takav način rješavanja, kao što u Đakovu ravnica iziskuje urbani potez kako bi bila 'okupirana'", kaže se u obrazloženju nagrade.

"Hitajući prema istom ili sličnu cilju, autorice i autori ostvaruju iste ili slične učinke. Posebno poštujući njihovu odluku da ne priznaju osrednjost kao neminovnost, pozdravljamo njihove radove kao naš zajednički iskorak", rečeno je prije mjeseca dana na dodjeli nagrada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙