FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15.30 SATI

ZAGREB, 3. lipnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 15,30sati
ZAGREB, 3. lipnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 15,30 sati

POŽEGA - Premijer Ivo Sanader izrazio je danas nadu da će Hrvatski sabor poduprijeti Vladin prijedlog da se odgodi primjena saborske odluke o zaštićenoj ekološko-ribolovnoj zoni dok se ne postigne sporazum o ribarstvu između Hrvatske i Europske unije. Uvjeren sam da je Vlada predložila dobru odluku, rekao je Sanader na sjednici Vlade, koja zasjeda u Požegi. Vlado je sinoć, podsjetio je, Saboru predložila da se zaštićena ekološko-ribolovna zona, proglašena lani, počne primjenjivati 3. listopada za sve zemlje osim za članice EU - za njih će se početi primjenjivati danom sklapanja ugovora Hrvatske i EU o ribarstvu.

POŽEGA - Hrvatski premijer Ivo Sanader potvrdio je danas da postoji inicijativa da se bolesna iračka djeca liječe u Hrvatskoj. Predložili smo to u razgovoru s predstavnicima SAD-a, a ta je inicijativa jako dobro prihvaćena, rekao je Sanader, na sjednici Vlade u Požegi, navodeći kako će detalji te inicijative biti poznati idućih dana. Potvrdio je i da postoji ponuda iračkim forenzičarima da dođu u Hrvatsku, na obuku, a s obzirom na činjenicu da hrvatskih forenzičari imaju odlična iskustva iz nedavna Domovnskog rata. Hrvatska želi pomoći da se stanje u Iraku što prije normalizira, rekao je Sanader.

POŽEGA - Sjednici Vlade, koja je danas održana u Požegi, prethodili su sastanak članova Vlade s predstavnicima Županije i gospodarstvenicima i sjednica Povjerenstva za građenje javnih cesta na kojoj je najviše riječi bilo o četverogodišnjem planu izgradnje cesta na području Slavonije, posebno u Požeško-slavonskoj županiji. "Moralna je obveza i dug ove države da za područje Požeško-slavonske županije uistinu učini što više može jer je to područje unatrag deset godina bilo zapostavljeno kada je riječ o izgradnji javnih cesta", rekao je premijer Ivo Sanader, navodeći kako se žurno mora riješiti i problem Podravske magistrale na kojoj se sve češće zbog teretnog prometa događaju teške nesreće s tragičnim posljedicama.

ZAGREB - Hrvatski sabor prijepodne je počeo objedinjenu raspravu o Vladinom i SDP-ovom prijedlogu izmjena Kaznenog zakona (KZ), koji, uz određene razlike, 'više-manje' počivaju na izmjenama KZ-a koje je donijela bivša Vlada, a zbog proceduralnih razloga ukinuo Ustavni sud. Vladin prijedlog iznijela je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, ističući kako je reforma pravosuđa jedna od glavnih zadaća ove Vlade, u cilju stvaranja zakonodavnog okvira i jačanja institucija za borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije, ratnih zločina, terorizma. SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović pozdravlja Vladin prijedlog, ali ga drži preblagim. SDP stoga predlaže pooštravanje kazni, pa i uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža kaznena djela, poput ubojstva policajaca, sudaca, odvjetnika. O Vladinim i SDP-ovim izmjenama KZ-a raspravljaju zastupnički klubovi.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang pozvao je danas u Saboru sve zastupnike da podrže odgodu primjene ribolovno-ekološke zone, kako bi se, kaže, otklonile sve možebitne poteškoće u priključenju Hrvatske EU. "Molim vas da podržite ovu odluku, da pokažemo zajedničku zrelost u trenucima povijesnih odluka. Takva pitanja moraju biti iznad naših političkih razmirica, to su pitanja od nacionalnog interesa", poručio je Hebrang zastupnicima.

CAVTAT - Ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović danas je u Cavtatu otvorila glavnu raspravu trećeg sastanka stranaka ESPOO Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica. Ministrica Grabar-Kitarović rekla je kako duljina granica i bogata raznolikost okoliša čine Hrvatsku posebno osjetljivom na prekogranične utjecaje. Stoga, dodala je, instrumenti ESPOO konvencije za Hrvatsku imaju bitnu ulogu u iščekivanju skorog dobivanja statusa države kandidata za punopravno članstvo u EU-u. U radu trećeg sastanka stranaka Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica sudjeluje više od 100 predstavnika iz 40 zemalja te međunarodnih institucija.

ZAGREB - Za Hrvatsku bi bilo bolje da odustane od ulaska u Europsku uniju, nego da pristane na ucjene Italije i Slovenije i odustane od proglašenja ekološko-ribolovne zone, ocijenio je danas predsjednik HSP-a Anto Đapić, komentirajući Vladin prijedlog da se primjena režima ribolovno-ekološke zone na Jadranu odgodi o daljnjega. Đapić je, na koferenciji Kluba HSP-a u Saboru, ocijenio da se Vlada na takav korak odlučila pod pritiskom Slovenije i Italije.

ZAGREB - Vrlo smo radosni, riječi su kojima je predsjednik LS-a Ivo Banac popratio današnje potpisivanje izjave o programsko-političkoj suradnji LS-a i Libre, koja bi trebala biti početni korak ka ujedinjenju dviju stranaka. Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, predsjednici LS-a i Libre, Banac i Radoš, potpisali su izjavu koja, među ostalim, predviđa zajednički nastup dviju stranaka u Saboru i na idućim lokalnim izborima, a zastupnici tih stranaka, po Radošu bi od jeseni trebali biti u zajedničkom zastupničkom klubu. Nadležna stranačka tijela LS-a i Libre do 15. srpnja će se očitovati o suradnji i ujedinjenju, stoji u izjavu.

ZAGREB - Sindikati telekomunikacija i pošte protive se najavi ministra financija Ivana Šukera da će država proračunski deficit pokriti s dvije milijarde kuna dobivenih od dividendi na dionice Hrvatskog telekoma (HT). "Nismo suglasni da država prisvoji cijeli iznos dividende na 49 posto dionica u svojem vlasništvu jer sedam posto od toga pripada radnicima, pa tražimo da se taj iznos podijeli njima kada na to steknu pravo", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija Josip Pupić.

ZAGREB - Vodstvo Udruge hrvatskih sudaca (UHS) odbacilo je danas mogućnost da predsjednik te udruge Vladimir Gredelj odstupi s dužnosti do odluke Državnog sudbenog vijeća (DSV) o zahtjevu za pokretanjem stegovnog postupka i njegovim razrješenjem zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti. Gredeljevo razrješenje zatražio je sredinom svibnja predsjednik bjelovarskog Županijskog suda Mladen Piškorec koji tvrdi da Gredelj kao sudac u građanskom odjelu tog suda rješava manje predmeta od prosjeka suda i od državnog prosjeka.

ZAGREB - Ne objasni li premijer Ivo Sanader pred Saborom što je Vladu ponukalo da odgodi primjenu ribolovno-ekološke zone, potvrdit će kukavnost Vlade i nespremnost da dođe pred Sabor i otvori karte, izjavio je danas predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić. Tomčić je na konferenciji za novinare u Saboru ocijenio da je jutrošnja nepotrebna saborska rasprava oko redoslijeda rasprave o pojedinim točkama pokazala da je neučinkovitost i nesnalaženje Vlade kulminiralo pokušajem da se u samo jednom danu odgodi proširenje jurisdikcije Hrvatske na Jadranu.

ZAGREB - Holding tvrtka Lucidus d.d. iz Zagreba preuzela je 3.408 dionica bolske hotelske tvrtke Zlatni rat d.d. od ukupno 26 dioničara, čime je svoj vlasnički udjel u toj tvrtki povećala na 66,70 posto, izvijestili su danas sa Varaždinske burze. Lucidus je navedeno preuzimanje obavio temeljem provedene javne ponude objavljene u 21. travnja, a koja je završila protekom zakonskog roka 21. svibnja. Preuzete dionice Zlatnog rata (3.408) Lucidus je i isplatio, nakon čega raspolaže sa ukupno 368.389 dionica koje daju isto toliko glasova na skupštini te tvrtke.

SPLIT - Županijsko državno odvjetništvo u Splitu pokrenulo je postupak utvrđivanja ispravnosti dokumentacije projekta izgradnje novog rodilišta splitske Kliničke bolnice, na temelju prijave Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi protiv bivših odgovornih osoba KB Split podnesene zbog osnovane sumnje da su počinile kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, potvrđeno je danas u Državnom odvjetništvu. Ministarstvo, naime, drži kako kod donošenja svih odluka vezanih uz potpisivanje ugovora, vrijednog 3,5 milijuna kuna, bivši čelnici splitske Kliničke bolnice, smijenjeni prošlog mjeseca, nisu poštivali zakonom predviđeni postupak, čime je bolnici, a time i državi, počinjena šteta.

POŽEGA - U iduće četiri godine u Hrvatskoj bi se trebalo zasaditi 13.000 hektara novih vinograda, 15.000 hektara voćnjaka i 5.500 hektara maslinika, predviđeno je Operativnim programom podizanja trajnih nasada što ga je na današnjoj sjednici u Požegi donijela hrvatska Vlada. Zaživljavanjem tog Programa, čija se godišnja vrijednost procjenjuje na oko 3 milijarde kuna, osigurao bi se posao za oko 10.000 obitelji, istaknuo je ministar poljoprivrede Petar Čobanković. Vlada se suglasila da se pokrene postupak za sklapanje darovnice s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj temeljem koje bi Hrvatska za sređivanje zemljišnika i katastra iz domene pomorskog dobra dobila 1,9 milijuna eura.

ZAGREB - Nakladnici Brodomerkur i Slobodna Dalmacija predstavili su danas u "Klubu Zagrepčana" fotomonografiju Ante Verzottija "Splitski amarcord". O knjizi i Verzottijevim fotografijama govorili su povjesničari umjetnosti Sandi Bulimbašić i Feđa Vukić. Ova je fotomonografija portret grada Splita, rekla je Bulimbašić i dodala kako je Verzotti u njoj ispričao priču o gradu bogate kulturnopovijesne prošlost isprepleten mnoštvom suprotnosti. Knjiga "Splitski amarcord" na 215 stranica objavljuje 315 Verzottijevih fotografija i uvodni tekst što ga je napisao Jakša Fiamengo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙