FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POŽEGA: VLADA DONIJELA OPERATIVNI PROGRAM PODIZANJA TRAJNIH NASADA

POŽEGA, 3. lipnja 2004. (Hina) - U iduće četiri godine u Hrvatskoj bise trebalo zasaditi 13.000 hektara novih vinograda, 15.000 hektaravoćnjaka i 5.500 hektara maslinika, predviđeno je Operativnimprogramom podizanja trajnih nasada što ga je na današnjoj sjednici uPožegi donijela hrvatska Vlada.
POŽEGA, 3. lipnja 2004. (Hina) - U iduće četiri godine u Hrvatskoj bi se trebalo zasaditi 13.000 hektara novih vinograda, 15.000 hektara voćnjaka i 5.500 hektara maslinika, predviđeno je Operativnim programom podizanja trajnih nasada što ga je na današnjoj sjednici u Požegi donijela hrvatska Vlada.

Zaživljavanjem tog Programa, čija se godišnja vrijednost procjenjuje na oko 3 milijarde kuna, osigurao bi se posao za oko 10.000 obitelji, istaknuo je ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

No, da bi se to i dogodilo, kaže ministar, trebaju se ispuniti neki preduvjeti, primjerice, riješiti pitanje poljoprivrednog zemljišta povećati proizvodnja sadnog materija i površine pod matičnim nasadima, osigurati kvalitetne kreditne linije.

Krediti, smatra ministar financija Ivan Šuker moraju imati poček od najmanje 2-3 godine a kamatnu stopu ispod 4 posto.

Osim toga, dodaje Šuker, mora se riješiti i problem veletržnica, osigurati dovoljan broj hladnjača, ali prije svega sustav navodnjavanja.

Motiv za sustavnije podizanje trajnih nasada nalazi se u činjenici da će ulaskom Hrvatske u EU teško biti povećati površine pod takvim nasadima te da Hrvatska uvozi ogromne količine voća.

Samo u prva tri mjeseca ove godine uvezeno ga je u vrijednosti od 28 milijuna dolara, a od svih vrsta voća Hrvatska samo mandarine proizvodi u dovoljnim količinama.

Država ne smije poticati apartmanizaciju, istaknuo je ministar mora i turizma Božidar Kalmeta objašnjavajući zašto država iz svojih, turizmu namijenjenih programa isključuje kreditiranje ulaganja u sobe i apartmane.

Interes je države, kaže ministar, osigurati kvalitetan turistički smještaj objekte koji će zaposliti više ljudi i biti otvoreni veći dio godine.

Kalmeta je iznio i podatke po kojima je u prva četiri mjeseca ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje zabilježeno 7 posto više turističkih dolazaka te 10 posto više noćenja.

Ministri su se suglasili s preraspodjelom proračunskog novca namijenjenog Ministarstvu poljoprivrede, jer se u konačnici neće promijeniti iznos od 1,9 milijardi kuna namijenjen poticanju proizvodnje investicijama u poljoprivredi, dohodovnoj potpori, ruralnom razvitku...

Vlada se suglasila da se pokrene postupak za sklapanje darovnice s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj temeljem koje bi Hrvatska za sređivanje zemljišnika i katastra iz domene pomorskog dobra dobila 1,9 milijuna eura.

(Hina) xum yaz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙