FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PRISEGNUO NOVI NEPALSKI PREMIJER

KATMANDU, 3. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Novi nepalski premijerprisegnuo je u četvrtak i odmah pozvao vodeće političke stranke nastvaranje višestranačke vlade kako bi se ublažila politička kriza izavršio krvavi maoistički ustanak u toj himalajskoj kraljevini.
KATMANDU, 3. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Novi nepalski premijer prisegnuo je u četvrtak i odmah pozvao vodeće političke stranke na stvaranje višestranačke vlade kako bi se ublažila politička kriza i završio krvavi maoistički ustanak u toj himalajskoj kraljevini.

Sher Bahadu Deuba ponovno je u srijedu postavljen na mjesto predsjednika vlade nakon što ga je prije dvije godine smijenio kralj Gyanendra. Sada je postao 14. nepalski premijer u 14 godina, a došao je na mjesto rojalista Surye Bahadura Thape koji je nakon višetjednih uličnih prosvjeda u svibnju podnio ostavku.

Homnath Dahal, glasnogovornik Deubine Nepalske kongresne demokratske stranke rekao je da novi premijer želi sve glavne političke stranke uključiti u vladu kako bi se lakše nosio s maoističkim ustankom u kojem je od 1996. poginulo oko 9.500 ljudi.

Ti pobunjenici, koji se pozivaju na nekadašnjega kineskog revolucionara, ali ih službeni Peking ne priznaje, imaju jezgru od 15-20 tisuća boraca i podršku od oko 50.000 pripadnika paravojnih snaga. Oni zahtijevaju pregovore pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda i izbore za skupštinu za pripremu novoga ustava koji bi odlučio o sudbini monarhije.

Oporbeni čelnici prošli su mjesec upozorili da bi jačanje anarhije u provinciji i politička kriza u Katmanduu mogli jedinu hindusku kraljevinu na svijetu pretvoriti u propalu državu, opasnu zonu nestabilnosti između nuklearnih divova Kine i Indije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙