FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 3. lipnja 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 3. lipnja 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Inspiriran raznim vodičima, zagovornik prava na smrt sastavio je "Vodič za dobru smrt" koji sadrži popis organizacija koje pomažu ljudima da okončaju svoj život kao i relevantne zakone u cijelom svijetu. "Bio sam u pubu, večerao i ugledao policu punu vodiča - 'Vodič za dobre hotele', 'Vodič za dobre restorane' i tako dalje - i tada sam pomislio: to nam treba", rekao je Derek Humphry, bivši novinar Sunday Timesa. Humphry je napisao nekoliko knjiga o eutanaziji, uključujući vodič iz 1991. "Final Exit" u kojem detaljno piše o tome kako okončati život, a koji je prodan u više od milijun primjeraka i uključuje poglavlja o samoizgladnjivanju i bizarnim načinima smrti. Švicarska, Nizozemska i Belgija imaju zakon o eutanaziji, a pomoć pri samoubojstvu dozvoljen je i u američkoj državi Oregon od 1998.

WASHINGTON - Pranje ruku sapunom upola je smanjilo postotak oboljelih od često smrtonosne dijareje među djecom izbjeglicama u Pakistanu, izjavili su znanstvenici. Studija provedena nad 4.800 djece u 900 obitelji pokazala je da sapun i upute za pažljivo pranje ruku čine čuda jer se postotak pojave dijareje kod djece smanjio za 50 posto, objavila je skupina znanstvenika američkih Centara za kontrolu i sprječavanje bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija navodi da 1,8 milijuna djece umire od dijareje svake godine - što je u prosjeku 5.000 djece na dan. Liječnici iz Centra za kontrolu i sprječavanje bolesti dodaju da su djeca koja umiru od te bolesti uglavnom premala da bi sama znala dobro oprati ruke.

WASHINGTON - Američka svemirska agencija razmišlja o lansiranju robota koji bi spasio svemirski teleskop Hubble. Nacionalna uprava za aeronautiku i svemir (NASA) od znanstvenika i tvrtki zatražila je prijedloge o takvu izvanzemaljskome bolničaru. NASA je prije planirala pustiti 14-godišnji teleskop Hubble da "umre" kad mu se isprazne baterije, što bi se moglo dogoditi već 2007., ali val prosvjeda znanstvenika i javnosti prisilio je NASA-u da promijeni odluku. Hubble je veoma popularan orbitalni instrument koji je od 1990. snimio više od stotinu tisuća fotografija i to dublje u svemiru od bilo kojega prije. Uzbudljive i često slikovite fotografije zadivile su astronome i javnost, a znanstvena zajednica dobila je bolji uvid u ono što leži dalje od našega Sunčeva sustava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙