FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) -

Pregled važnijih događaja

ZAGREB - Hrvatska Vlada je danas uputila Saboru dopunu odluke o proširenju jurisdikcije Hrvatske na Jadranu, kojom se predlaže odgoda proglašenja ekološko-ribolovne zone sve do sklapanja ugovora o partnerstvu u ribarstvu između Hrvatske i Europske zajednice. Hrvatski sabor Vladin je prijedlog, uz protivljenje svih oporbenih klubova, večeras po hitnom postupku uvrstio u dnevni red 7. sjednice, a očekuje se da će ga raspraviti sutra poslijepodne. Po predloženoj dopuni, primjena pravnog režima zaštićene ekološko-ribolovne zone na članice EU započet će nakon sklapanja navedenog ugovora.

ZAGREB - Međusobne optužbe oporbenih i vladajućih zastupnika te učestale replike obilježile su poslijepodnevnu raspravu zastupničkih klubova u Hrvatskom saboru o izvješću o obračunu državnoga proračuna za prošlu godinu. Dok su HDZ-ovci optuživali SDP i njegove bivše koalicijske partnere da su, zatajivanjem duga i zaduživanjem bez suglasnosti Sabora prevarili javnost, zastupnici SDP-ova i većine drugih oporbenih klubova uzvraćali su da su takve HDZ-ove tvrdnje samo izlika za neispunjavanje predizbornih obećanja.

ZAGREB - U iduće četiri godine u Hrvatskoj bi se trebalo zasaditi 13.000 hektara novih vinograda, 15.000 hektara novih voćnjaka i 5.500 novih maslinika, predviđeno je Operativnim planom podizanja trajnih nasada, koji bi Vlada trebala prihvatiti na sutrašnjoj sjednici u Požegi. Prekomjeran uvoz, te činjenica da će ulaskom u Europsku uniju, dvojbeno biti povećanje površina pod dugodišnjim nasadima, glavni su motiv za donošenje tog Plana što ga je predložilo Ministarstvo poljoprivede i šumarstva. Da bi se plan ostvario, trebat će poduzeti više mjera, primjerice, povećati poticaje za postojeće i podizanje novih vinograda na područjima s težim uvjetima gospodarenja, povećati poticaje za lozne sadnice itd.

OSIJEK - U osječkoj kemijsko-farmaceutskoj tvrtki "Saponija" dd pušteni su danas u rad novi pogoni, u čiju je modernizaciju uloženo 4,5 milijuna eura, a riječ je o pogonima za proizvodnju praškastih i tekućih deterdženata te toaletno-kozmetičkih proizvoda u tubama. Pogone je pustio u rad ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić koji je najavio jaču potporu hrvatskim tvrtkama u nastupu na inozemnim tržištima. Kao neke od mjera poticanja poduzetništva Vukelić je istaknuo da Ministarstvo priprema kreditnu liniju za ulaganja u proizvodnju i nove tehnologije, s maksimalnom kamatom od 2 posto, te

ZAGREB - U povodu dolaska haaške tužiteljice Carle del Ponte te mogućnosti proširenja dosadašnjih i podizanja novih optužnica za ratne zločine, članice Republičke koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata na svom su današnjem izvanrednom sastanku uputili zahtjev za sastanak sa predstavnicima hrvatske Vlade i Sabora. U pismima upućenim premijeru Ivi Sanaderu i predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu istaknuli su kako zaslužuju pravovaljane informacije s obzirom na moralne kvalitete i zaštitu digniteta svakog hrvatskog branitelja, što stoji i u Deklaraciji o zaštiti Domovinskog rata, koju je usvojio Hrvatski Sabor.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor uručila je danas nagrade gradonačelnicima 15 hrvatskih gradova koji najbolje surađuju s nevladinim sektorom i civilnim društvom. Nagrada je zajednički projekt prošle godine osnovane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Odjela britanske vlade za međunarodni razvoj. Na večerašnjoj svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavljena je i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, osnovana lani posebnim zakonom. Zaklada djeluje u partnerstvu s Europskom komisijom u okviru projekta CARDS.

ZAGREB - Velike tvrtke okupljene u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) traže odgodu primjene Uredbe koja određuje plaćanje naknade za ispuštanje štetnih plinova u okoliš, doznaje se iz HUP-a. Tvrtke traže odgodu Uredbe Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost po kojoj od 1. lipnja ove godine industrijski pogoni moraju plaćati naknade za emisije štetnih plinova sumpornog dioksida i dušikova dioksida u okoliš u iznosu od 192 kune po toni. (Naknada za ugljični dioksid (CO2) odgođena je za kraj godine.).

ZAGREB - Regionalni potpredsjednik HSS-a Božidar Pankretić ocijenio je danas kako zagrebačka organizacija HSS-a najvjerojatnije, neće biti raspuštena, već će se nastaviti prekinuta izborna skupština te organizacije. Zagrebačka organizacija HSS u ponedjeljak nije uspjela izabrati novog predsjednika pa je izvanredna izborna skupština prekinuta. Pankretić očekuje da će se skupština nastaviti, te da će zagrebački HSS dobiti novog predsjednika, nakon što je Damir Novotny podnio ostavku zbog loših rezultata na parlamentarnim izborima. Neutemeljenim je nazvao tvrdnje da vrh HSS-a zagrebačkim HSS-ovcima za predsjednika nameće Berislava Radića. Ta je priča bez temelja, ne znam tko može biti protiv toga da se praunuk utemeljitelja stranke kandidira za to mjesto, izjavio je HSS-ov regionalni predsjednik.

ZAGREB - U Velikoj Gorici, koja je uz Cavtat, službeno nominirani hrvatski kandidati za prestižnu nagradu Europske asocijacije za cvijeće i okoliš (AEFP) "Entente florale 2004.", koja će se od 9. do 12. rujna dodijeliti u francuskom gradu Aix-les-Bains, počele su pripreme za dolazak međunarodnog žirija, priopćeno je danas iz Grada Velike Gorice. Europska asocijacija za cvijeće i okoliš (AEFP), sa sjedištem u Bruxellesu ustanovljena je prije 26 godina, a Hrvatska je u njenom članstvu od 2003. AEFP nagradu dodjeljuje u kategoriji gradova i u kategoriji mjesta. Velika Gorica hrvatski je kandidat u kategoriji grada, a Cavtat u kategoriji mjesta.

ZAGREB - Opunomoćenici pjevačice Severine Vučković zatražili su danas od zagrebačkog Općinskog i Trgovačkog suda da zabrane objavljivanje filma i fotografija s eksplicitnim scenama seksa poznate hrvatske pjevačice i jednog muškarca koje je prekjučer na Internetu objavio portal Index.hr. Maro Mihočević iz zagrebačkog odvjetničkog ureda Nobilo-Mlinarić najavio je da će zbog povrede prava autorstva po Zakonu o autorskim pravima i prava na privatnost tužiti tvrtku koja je vlasnik i nakladnik Internet portala Index.hr i tražiti naknadu štete. Protiv glavnog urednika Index.hr-a Matije Babića Mihočević je najavio kaznenu prijavu zbog nedozvoljene uporabe autorskog djela.

ZAGREB - GONG-ovi aktivisti koji su danas s galerije u Velikoj vijećnici pratili saborsku raspravu o Vladinom prijedlogu da se odgodi primjena niže stope PDV-a, morali su, na inzistiranje saborske straže, skinuti majice s porukama kojima traže ukidanje obveze plaćanja PDV-a na strane donacije. Izvršna direktorica GONG-a Suzana Jašić Hini je kazala kako je, s još troje aktivista, na galeriju s koje građani prate saborske sjednice došla u majici na kojoj je sprijeda pisalo "izbrisani", a na leđima "22 posto manje vrijedni". Pojasnila je da su te poruke dio kampanje kojom se GONG protivi naplati PDV-a na strane donacije.

KARLOVAC - U Karlovcu je danas na igralištu Šanac otkrivena spomen-ploča u povodu 40 godina od košarkaške utakmice NBA All Stars s reprezentacijom Hrvatske odigrane 2. lipnja 1964. Spomen-ploču s imenima tadašnjih američkih i hrvatskih igrača financiralo je i danas otkrilo Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj. Voditelj Ureda za opće poslove američkog veleposlanstva Gregory MacDonald je, otkrivši ploču, zahvalio i okupljenim igračima, i ljubiteljima košarke koji su prije 40 godina među prvima shvatili "vrijednost športa koji je rušio brane", te je košarkašku turneju po Jugoslaviji, Poljskoj i Rumunjskoj iz 1964. nazvao pretečom "ping-pong diplomacije koja je probila led između SAD-a i Kine 1971.".

ZAGREB - Međunarodnu vrtnu izložbu Floraart, koja se u zagrebačkom Boćarskom domu Zrinjevac održava 39. put, otvorio je danas popodne predsjednik Republike Stjepan Mesić. Na Floraartu će se do 6. lipnja predstaviti 155 hrvatskih i 24 strana izlagača iz devet zemalja cvijećem i najnovijim trendovima u uzgoju zelenila i uređenju okućnica. Čak 15.000 rezanih karanfila i 10.000 lončanica utkano je u ovogodišnji, središnji motiv "Floraarta", pod geslom "Radost u ljepoti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙