FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OESS POZIVA NA JAČANJE ZAŠTITE LJUDSKIH PRAVA U HRVATSKOJ

ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - Misija OESS-a u Hrvatskoj pozvala je usrijedu hrvatske vlasti da poboljšaju zaštitu ljudskih prava u zemljijačanjem institucija i usklađivanjem zakonodavstva s Europskomkonvencijom o ljudskim pravima, priopćeno je iz Misije OESS-a uZagrebu.
ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - Misija OESS-a u Hrvatskoj pozvala je u srijedu hrvatske vlasti da poboljšaju zaštitu ljudskih prava u zemlji jačanjem institucija i usklađivanjem zakonodavstva s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, priopćeno je iz Misije OESS-a u Zagrebu.

Izvješće OESS-a, koje je predano parlamentarnom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, donosi analizu svih slučaja koji se odnose na Hrvatsku a koje je na razmatranje uzeo Europski sud za ljudska prava (ECHR), navodi se u priopćenju.

Prema priopćenju, voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj, veleposlanik Peter Semneby, u govoru Odboru kazao je da je velik broj slučajeva pred Europskim sudom za ljudska prava dokaz potrebe jačanja Ustavnog suda kao učinkovitog lijeka za sva pitanja ljudskih prava koja su zajamčena Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

"Što se tiče parlamentarne procedure, izvješće ističe važnost uvažavanja normi Konvencije pri izradi zakona", rekao je Semneby. "Takva reforma bila bi i u skladu s nedavnim preporukama Ministarskog odbora Vijeća Europe u kojima je istaknuto da je zaštita ljudskih prava prvenstveno odgovornost zemalja članica Vijeća Europe", rekao je.

Veleposlanik Semneby je, prema priopćenju, također napomenuo da se glavne primjedbe izvješća nalaze i u mišljenju Europske komisije o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u EU.

Semneby je zatražio reformu Upravnog suda kako bi sva jamstva pravednog suđenja bila u skladu s odlukom Ustavnog suda iz 2000. te preporučio jačanje institucije ombudsmana u skladu sa stručnim izvješćem Misije OESS-a iz 2003., navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙