FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AI ZA KRŠENJA LJUDSKIH PRAVA OKRIVLJUJE I TERORISTE I VLADE

ZAGREB, 26. svibnja 2004. (Hina) - Udruga za zaštitu ljudskih pravaAmnesty International (AI) u svom redovitom godišnjem izvješću okršenju ljudskih prava u svijetu jednako okrivljuje i naoružaneskupine i vlade, izjavio je u srijedu tajnik Ureda AI Hrvatska EdinTuzlak.
ZAGREB, 26. svibnja 2004. (Hina) - Udruga za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) u svom redovitom godišnjem izvješću o kršenju ljudskih prava u svijetu jednako okrivljuje i naoružane skupine i vlade, izjavio je u srijedu tajnik Ureda AI Hrvatska Edin Tuzlak.

"Glavna poruka izvješća 2004., jest da su vlade i naoružane skupine objavile rat globalnim, univerzalnim vrijednostima i principima ljudskih prava... uzevši si, širom svijeta, ekskluzivni prostor za međusobno nadmetanje", rekao je Tuzlak, predstavljajući novinarima izvješće AI koje pokriva razdoblje od 1. siječnja 2003. do 31. prosinca iste godine.

On je podsjetio na riječi glavne tajnice AI Irene Khan da teroristi i vlade u jednakoj mjeri "siju nepovjerenje, strah i podjele diljem svijeta".

U izvješću stoji da su akcije skupina poput Al'Qaide, Abu Sayyafa, nepalskih maoista ili palestinskih samoubojica neoprostive i zahtijevaju kažnjavanje, ali da su vlade na to odgovorile odmazdama, nezakonitim ubojstvima i protuterorističkim zakonima koji su međunarodno pravo doveli pod znak upitnika.

"Na snazi je i nova američka doktrina preventivnog rata", dodao je Tuzlak i pozvao se na Irene Khan koja je za američki "rat protiv terorizma" u Iraku ocijenila da je "lišen načela i prespektive".

"Niti jedna vlada ne može u ime unutarnje sigurnosti žrtvovati ljudska prava... ili pribjegavati preventivnim udarima kako bi ojačala ili obranila slobodu", rekla je Khan u izvješću.

Ona je Sjedinjene Države oštro osudila zbog opsjednutosti traganja za oružjem za masovno uništenje dok su istodobno SAD i Velika Britanija nastavili konvencionalnim oružjem opskrbljivati nedemokratske režime zbog potpore tzv. protuterorističkoj koaliciji.

Prema Tuzlakovim riječima, te su dvije zemlje izvezle goleme količine oružja u, primjerice, Izrael, DR Kongo, Tursku, Afganistan, Filipine i Kolumbiju.

"Globalna vrijednost izvoza oružja doseže godišnje 21 milijardu dolara", kazao je Tuzlak.

U izvješću AI stoji zaključak da su "najbogatije države svijeta ublažile ograničenja na izvoz oružja i, pod izgovorom rata protiv terorizma, povećale vojnu pomoć drugim zemljama".

U posljednjih 50 godina, na djelu je najžešći napad na globalne vrijednosti, a u toj objavi rata protiv ljudskih prava vlade pokazuju jednaku predanost i fanatizam kao i terorističke skupine, poručuje se u izvješću AI.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙