FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIVŠI MINISTAR ZNANOSTI KOSTOVIĆ SVJEDOČIO U POSTUPKU PROTIV NEVENKE TUĐMAN I IGORA KNEŽEVIĆA

ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - Bivši ministar znanosti i tehnologijeIvica Kostović izjavio je danas u nastavku suđenja Nevenki Tuđman danije intervenirao kako bi drugooptuženi Igor Kneževića u Ministarstvubio imenovan odgovornom osobom za natječaje za ugradnju telefonskihcentrala.
ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - Bivši ministar znanosti i tehnologije Ivica Kostović izjavio je danas u nastavku suđenja Nevenki Tuđman da nije intervenirao kako bi drugooptuženi Igor Kneževića u Ministarstvu bio imenovan odgovornom osobom za natječaje za ugradnju telefonskih centrala.

Kostović je pred sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda danas izjavio da nikada nije intervenirao za Kneževića, niti ga je preporučio svom tadašnjem zamjeniku Nikoli Ružimskom za imenovanje glavnom stručnom i odgovornom osobom zaduženom u Ministarstvu za natječaje i odabir izvođača radova ugradnje telefonskih centrala.

Bivši ministar je rekao kako je načelno znao da postojeće telefonske centrale na fakultetima nisu zadovoljavajuće, no tvrdi da su se centrale ugrađivale na temelju javnih natječaja te da su se svi dekani strogo pridržavali Zakona o javnoj nabavi. Dodao je kako po njegovim saznanjima optuženi Knežević nije donosio odluke, već su to radili dekani i njihove stručne službe.

Kazao je da je kao ministar takve i slične poslove zbog zauzetosti prepuštao svojim zamjenicima i pomoćnicima za koje je uvjeren da su radili po zakonu.

Kostoviću je predočen iskaz Ružinskog koji je u istrazi rekao kako misli da mu je Kneževića poslao Kostović te da dozvoljava da je Knežević došao iz ureda ministra, no da to ne može tvrditi. Na suđenju je sredinom svibnja rekao da ne zna je li Kostović spominjao Kneževića.

"Ružinski govori da se ne sjeća i da nije siguran. Ja se ne trebam sjećati. Ja sam siguran da Kneževića nisam preporučio za posao, niti sam znao za to", kazao je Kostović, dodavši da nije potpisao ugovore o ugradnji telefonskih centrala koji postoje u sudskom spisu i čije preslike su objavljene u tisku.

Suđenje se nastavlja u petak, 4. lipnja kada bi trebao svjedočiti i predsjednik Uprave Siemensa Mirko Barišić.

Nevenka Tuđman optužena je da je koristeći svoj društveni položaj i ugled, dok joj je otac bio na vlasti, poslovnom partneru Kneževiću omogućila ugradnju telefonskih centrala u desetak fakulteta, instituta i javnih ustanova. Knežević je na tome navodno zaradio više milijuna kuna, a prvooptužena oko 1,7 milijuna kuna provizije.

Knežević je uz to optužen i za utaju poreza i drugih davanja, ali i zlouporabu obavljanja dužnosti državne vlasti jer je navodno na intervenciju Nevenke Tuđman 1996., bez natječaja i odgovarajuće stručne spreme, imenovan glavnom stručnom i odgovornom osobom u Ministarstvu znanosti i tehnologije za natječaje za ugradnju telefonskih centrala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙