FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PET GODINA ZATVORA I IZGON IZ HRVATSKE ZBOG PRODAJE KOKAINA

ZAGREB, 26. svibnja 2004. (Hina) - Radi preprodaje dva kilogramakokaina danas su na zagrebačkom Županijskom sudu na po pet godinazatvora i doživotno protjerivanje iz Hrvatske nepravomoćno osuđenislovenski državljanin Saško Kostadinov i državljanin BiH Rade Kočić.
ZAGREB, 26. svibnja 2004. (Hina) - Radi preprodaje dva kilograma kokaina danas su na zagrebačkom Županijskom sudu na po pet godina zatvora i doživotno protjerivanje iz Hrvatske nepravomoćno osuđeni slovenski državljanin Saško Kostadinov i državljanin BiH Rade Kočić.

Treći optuženik Dubravko Lacković, koji je u preprodaji droge služio kao prijevoznik, osuđen je na dvije godine.

Oni su uhićeni nakon što su u kolovozu prošle godine u Zagrebu za 76 tisuća eura prodali dva kilograma kokaina tajnom agentu, kojeg su koristile hrvatska i slovenska policija. Ta je osoba bila i ključni svjedok na suđenju, na kojem je svjedočio putem video-linka pod imenom "zaštičeni svjedok 1".

Prije nego što su prikrivenom svjedoku ponudili da će mu prodati kokain Kostadinov i Kočić su se prema optužnici udružili s još jednom nepoznatom osobom. Prva prodaja, dogovorena za kraj srpnja 2003. je propala, jer se na primopredaji nije pojavila "nepoznata osoba", koja je trebala donijeti kokain. Stoga je Kočić angažirao Dubravka Lackovića da 29. kolovoza drogu donese u Zagreb. Nakon što je "zaštićeni svjedok" preuzeo kokain i isplatio 76 eura, sva trojica su uhićeni.

Tužiteljstvo je iz početka i Lackovića teretilo za udruživanje s ostalom dvojicom radi preprodaje droge, no kasnije je to promijenjeno pa ga se teretilo samo za prijevoz kokaina.

Tijekom suđenja svi su optuženici iznoseći obranu poricali zločin i pokušavali umanjiti svoje sudjelovanje u njemu.

Kostadinov je tako tvrdio da se jako kaje zbog svega, ali da je drogu nabavio jer ga je kupac na to dugo nagovarao. Kočić je rekao da ga je Kostadinov poveo u Zagreb kao osiguranje u primopredaji, a Lacković da uopće nema veze s drogom.

Obrana trojice pokušala je tijekom suđenja umanjiti važnost iskaza zaštićenog svjedoka, tražeći da se njegovo svjedočenje izbaci iz spisa. Tvrdili su da je on prekršio svoje ovlasti kada je okrivljenike poticao na prodaju droge.

No, sud je odlučio da je svjedok djelovao u skladu sa zakonom, što je potvrdio i Vrhovni sud.

Predsjednik sudskog vijeća Ranko Marijan ulogu zaštićenog svjedoka ocijenio je ključnom za ovaj postupak, dok je za iskaze optuženika rekao da su bili kontradiktorni te da su pobijali jedni druge.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙