FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠKARE OŽBOLT: SDP NEMA LEGITIMITET KRITIZIRATI VLAST ZBOG KORUPCIJSKIH AFERA

ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - SDP nema legitimitet kritiziratipoteze aktualne vlasti oko USKOK-a i korupcije jer u vrijeme dok jebio na vlasti na suzbijanju korupcije i razrješavanju afera nijeučinio gotovo ništa, izjavila je danas predsjednica DC-a Vesna ŠkareOžbolt.
ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - SDP nema legitimitet kritizirati poteze aktualne vlasti oko USKOK-a i korupcije jer u vrijeme dok je bio na vlasti na suzbijanju korupcije i razrješavanju afera nije učinio gotovo ništa, izjavila je danas predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt.

Osvrčući se na nedavne izjave predsjednika SDP-a Ivice Račana da je "slučaj Granić i Bago" afera aktualne vlasti na čelu s HDZ-om, Škare Ožbolt je SDP-ovcima poručila kako im je bolje da budu korektiv nego da kritiziraju, jer za to, kaže, nemaju legitimitet.

"SDP je osnovao USKOK, ali osim toga što ga je sveo u zakonske okvire nije učinio ništa, što pokazuje da se na sprječavanju korupcije nije dovoljno radilo. Zato smetaju izjave SDP-ovaca da je ugrožena pravna država i da je u nedavne afere umiješana politika", kazala je.

Predsjednica DC-a ocijenila je da SDP-ovci "kao da zaboravljaju" niz afera koje su se događale u njihovo vrijeme, od kojih ni jedna nije riješena, a kao primjere je navela zločinačku organizaciju, afere Grupo i Riječka banka, poreznu aferu s nogometnim klubovima, slučajevi Zubak i Gucić, neriješeno ubojstvo Milana Levara, eksplozije pred zagrebačkim poglavarstvom, na Mirogoju, pod automobil Nine Pavića.

Jednim od razloga neodovoljne volje za suzbijanje korupcije smatra i narušene odnose između SDP-a i HNS-a u Zagrebu, te afere koje su ih tih odnosa proizašle.

"Bivša je vlast na sprječavanju korupcije napravila neke pomake, ali oni se uglavnom svode samo na uklopljavanje u kriterije međunarodne zajednice", rekla je Škare Ožbolt, dodavši kako tomu svjedoči činjenica da USKOK već dvije godine djeluje bez kadrovskih i poslovnih mogućnosti.

Kao veliki doprinos DC-a jačanju pravne države navela je saborsko autentično tumačenje zateznih kamata, koje je, kaže, spasilo brojne građane od siromaštva zbog "lihvarskih kamata koje je država tolerirala".

Napomenula je da je DC takvo tumačenje tražio i prije tri godine, ali da tadašnja vlast nije imala volje i odlučnosti uputiti ga u saborsku proceduru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙