FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MRTVO MORE NESTAT ĆE ZA PEDESET GODINA AKO SE NIŠTA NE PODUZME (JORDAN)

AMMAN, 1. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Jordanski ministar voda HazemNasser opetovao je u utorak strah mnogih hidrologa da će Mrtvo morepresušiti za pedeset godina ukoliko se brzo ne počne s izgradnjomplaniranog kanala koji će ga povezivati s Crvenim morem.
AMMAN, 1. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Jordanski ministar voda Hazem Nasser opetovao je u utorak strah mnogih hidrologa da će Mrtvo more presušiti za pedeset godina ukoliko se brzo ne počne s izgradnjom planiranog kanala koji će ga povezivati s Crvenim morem.

"Mrtvo more moglo bi nestati za pedeset godina", kazao je Nasser na međunarodnoj konferenciji o gospodarenju vodom u Chounehu, na jordanskoj obali Mrtvoga mora, gdje je predstavio projekt koji je izradio Amman.

"To nije toliko političko, koliko je ekološko i tehničko pitanje", dodao je Nasser, kako navodi službena jordanska agencija Petra, zatraživši od svih sudionika konferencije da promiču projekt u svojoj zemlji.

U lipnju 2003. tri zemlje koje su na obali Mrtvog mora - Jordan, Izrael i Palestinska samouprava - načelno su prihvatile jordanski plan za njegovo spašavanje.

Prema web-stranici jordanskog ministarstva voda, planom se predviđa da se Mrtvo more, najslanije prirodno jezero i najniža točka na Zemlji, kanalom dugim dvjesto kilometara poveže sa Crvenim morem iz kojeg bi na godinu dobivalo 851 milijun prostornih metara vode.

Cijena ovog golemog projekta najvjerojatnije će znatno premašiti prvotni iznos od 1,5 milijardu dolara koju su lani isticali stručnjaci.

Razina Mrtvog mora pada svake godine za jedan metar, a njegova sadašnja površina čini tek dvije trećine površine iz 1960-ih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙