FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSJEDNIK MESIĆ RAZGOVARAO S JORDANSKIM KRALJEM ABDULAHOM II.

ZAGREB, 23. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska i Jordan zainteresirani suza jačanje međusobne suradnje, a na međunarodnom planu zalažu se zamirno rješenje bliskoistočne krize i održivo rješenje u Iraku,izjavili su u nedjelju u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ijordanski kralj Abdulah II.
ZAGREB, 23. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska i Jordan zainteresirani su za jačanje međusobne suradnje, a na međunarodnom planu zalažu se za mirno rješenje bliskoistočne krize i održivo rješenje u Iraku, izjavili su u nedjelju u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i jordanski kralj Abdulah II.

Dvojica državnika suglasila su se da je međusobnu suradnju na desetak gospodarskih područja moguće proširiti zajedničkim nastupom na trećim tržištima.

Dogovoreno je i potpisivanje još nekoliko bilateralnih ugovora, koji bi olakšali međudržavnu suradnju i odnose privatnog sektora. Hrvatska i Jordan potpisali su dosad sporazume o trgovini i ulaganjima, a u pripremi je sporazum o znanstvenoj suradnji.

Predsjednik Mesić je ocijenio da su odnosi Hrvatske i Jordana već dugo vremena prožeti razumijevanjem i poštovanjem. Podsjetio je na dugotrajnu prisutnost hrvatskih tvrtki u toj bliskoistočnoj zemlji, kao i na brojne Jordance, koji su svojedobno studirali u Hrvatskoj.

Spomenuo je i jordanske postrojbe u sastavu mirovnih snaga Ujedinjenih naroda, koje hrvatski građani, rekao je, pamte po korektnosti i odlučnosti.

Razgovarajući o aktualnim međunarodnim pitanjima, suveren Hašemitske kraljevine Jordan i hrvatski predsjednik složili su se da se bliskoistočna kriza ne može rješiti samo voljom jedne zemlje.

U pogledu terorizma dijele mišljenje kako borba protiv njega mora imati najširu međunarodnu potporu i uključiti sve međunarodne mehanizme.

Prenoseći predsjedniku Mesiću zaključke nedavnog summita Arapske lige u Tunisu, kralj Abdulah II. bin Al Husein rekao je da su arapske zemlje predane mirnom rješenju bliskoistočne krize i podupiru mirovni plan. "Patnja, bol i nasilje moraju prestati", rekao je kralj Abdulah II.

Govoreći o stanju u Iraku, naglasio je da je toj zemlji potrebna pomoć međunarodne zajednice, kako bi se našlo održivo i trajno rješenje.

Jordanski je kralj izrazio nadu da će bliska budućnost na Balkanu uroditi plodovima zalaganja koje je međunarodna zajednica uložila da na tom području zavlada mir.

Susretom s predsjednikom Mesićem kralj Abdulah II. počeo je dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj, tijekom kojega će se još sastati s premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom.

Riječ je o njegovom uzvratnom posjetu i trećem susretu s predsjednikom Mesićem, koji je posjetio Jordan u ožujku ove godine u sklopu arapske turneje.

(Hina) xbcav ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙