FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) -

Pregled važnijih događaja

ZAGREB - Odbor za raspodjelu financijske imovine i obveza bivše SFRJ dogovorio je danas raspodjelu monetarnog zlata, ukupno 8,5 tona, vrijednog 107 milijuna dolara, a Hrvatskoj će pripasti 23 posto toga zlata vrijednog 24,5 milijuna dolara, izvijestio je predstavnik Hrvatske u Odboru Zdravko Rogić. Na sjednici Odbora održanoj u Zagrebu razgovaralo se i o nestalih 589 milijuna dolara s računa mješovitih banaka, te o 212 milijuna dolara depozita na deviznim računima bivše NBJ kod komercijalnih banaka, čija će se raspodjela dogovoriti na sastanku Odbora krajem lipnja u Skoplju. I dalje ostaje nerazjašnjeno pitanje 589 milijuna dolara novca nestalog iz mješovitih banaka, rekao je Rogić, dodajući da je stav Srbije i Crne Gore i dalje isti te da ne postoji pristup dokumentaciji da se otkrije puna istina.

ZAGREB - Hrvatski premijer Ivo Sanader i čelnik najjače oporbene stranke - SDP-a Ivica Račan, sastali su se danas u Banskim dvorima. Razgovarali su o hrvatskom zahtjevu za članstvom u EU, odnosno o mogućnostima korištenja stranačkih i osobnih kontakata u lobiranju za hrvatski zahtjev.

ZAGREB - Vlada je danas priopćila kako se protivi miješanju političkih stranaka ili državnih ustanova u uređivačku politiku medija. "Vlada javne medije drži stupovima demokracije i odlučno se protivi svakom miješanju političkih stranaka i državnih ustanova u njihovu uređivačku i programsku politiku", stoji u priopćenju kojim Vlada reagira na "sve češće špekulacije o miješanju u uređivačku politiku nekih hrvatskih medija". Vlada podsjeća da su "sloboda medija i pravo na informaciju u samim temeljima demokracije" te tvrdi da "nikada nije kršila ta prava niti jednog od medija u Hrvatskoj, pa sva nagađanja o takvim postupcima ne odgovaraju istini".

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra će nastaviti 7. sjednicu raspravom o prijedlogu izmjena zakona o PDV-u, kojim je Vlada predvidjela da se smanjenje stope tog poreza, predviđeno od početka 2005., odgodi do daljnjega. Odgoda primjene 20-postotne stope PDV-a Saboru je predložena u hitnom postupku, nakon izvanredne sjednice Vlade, sazvane radi teškog stanja u državnim financijama, čiji je uzrok, tvrdi Vlada, u neevidentiranim obvezama iz prošlog mandata. Bivša je vlada MMF-u prikazala proračunski deficit od 4,5 posto, a po procjenama sadašnje vlade taj je deficit iznosio između 5,9 i 6,7 posto BDP-a.

ZAGREB - Na hrvatskom Jadranu na početku ovog tjedna boravi 158,5 tisuća turista ili 29 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, podaci su turističkih zajednica dostavljeni Glavnom uredu Hrvatske turističke zajednice (HTZ). Na Jadranu, po jučerašnjim podacima, prevladavaju strani turisti, kojih je 150,8 tisuća, dok je domaćih nešto više od 7,5 tisuća. Ovoga tjedna sve jadranske regije bilježe značajne poraste broja turista u odnosu na isto lanjsko vrijeme, a najviše je gostiju na području Istre, 73,5 tisuća, što je 42 posto više.

KARLOVAC - Svečanom otvorenju novouređena gradskog šetališta, koje je s kanalizacijskim odvodom stajalo 13 milijuna kuna, danas je u Karlovcu nazočio predsjednik Stjepan Mesić . Mesić je posjetio i karlovačku tvrtku HS Produkt, tvornicu pištolja, koja više od 95 posto proizvodnje izvozi na američko tržište. "Do sada se nisam uključivao u učinkovitije rješavanje carinskih i drugih administrativnih zapreka, ali ubuduće hoću", izjavio je predsjednik Mesić nakon tvrdnje Marka Vukovića, jednog od dvojice suvlasnika tvornice pištolja HS-a Produkta, da gotovo svaki tjedan pri izvozu oko dvije tisuće komada pištolja nailaze na administrativne zapreke.

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo i ministar kulture Božo Biškupić oštro su osudili objavu fotografija s obnaženom hrvatskom pjevačicom Severinom Vučković koje je portal Index.hr na svojim web stranicama jučer prikazao uz tvrdnje da je riječ o fotografijama izdvojenima iz 11-minutnog filma, navodno ukradenog iz Severinine privatne kolekcije. "Objava fotografija predstavlja kršenje zakona i još jedan od najtežih oblika kršenja profesionalnih načela i etike", izjavio je predsjednik HND-a Dragutin Lučić. Istaknuo je kako je riječ o nagrubljem nasrtaju na nečiju privatnost i intimu u posljednje vrijeme i zatražio od pravosudnih tijela da procesuiraju objavljivanje fotografija.

ZAGREB - Klub HNS-a u Hrvatskom saboru smatra da bi pravo na naknadu plaća po isteku mandata saborskim zastupnicima i drugim dužnosnicima trebalo vezati uz pravo na otkazni rok iz Zakona o radu. Komentirajući prijedlog Odbora za izbor i imenovanja da se vrijeme primanja dužnosničke naknade, umjesto sadašnjih godinu dana, ograniči na tri mjeseca, predsjednik Kluba HNS-a Dragutin Lesar je ocijenio da bi tu naknadu trebalo uskladiti sa Zakonom o radu. Lesar se zauzeo da se visina naknade i vrijeme u kojem se ona isplaćuje određuju ovisno o vremenu provedenom na dužnosti. Tako bi dužnosnici nakon godine mandata, po Zakonu o radu, ostvarili pravo na naknadu u visini dvotjedne plaće, a pravo na tromjesečnu plaću ostvarili bi samo oni koji su na istoj dužnosti proveli najmanje 20 godina.

ZAGREB - Predstavnici Hrvatskoga nacionalnog vijeća, krovne institucije Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori, posjetili su danas saborski Pododbor za hrvatsku manjinu u svijetu. Predsjednik Vijeća Josip Ivanović nakon sjednice je kazao kako je rad Vijeća usredotočen na problem školovanja na hrvatskom jeziku. Na hrvatskom jeziku školuju se osmoškolci u šest subotičkih škola, a cilj nam je organizirati takvo školovanje i u drugim gradovima, kazao je Ivanović. Pojasnio je da nacionalna manjinska vijeća djeluju pri Saveznoj vladi, koja je ove godine po prvi put izdvojila novac za sufinanciranje programa nacionalnih manjina. "Položaj manjina u SiCG ne može se uspoređivati s onim u Hrvatskoj, mi ne možemo razmišljati o nacionalnim simbolima, jer još uvijek brinemo za vlastitu sigurnost", kazao je Ivanović.

VUKOVAR - Bivši radnici "Borova" koji su 1991. dobili otkaze o radu, jer se u predviđenu roku nisu javili Upravi poduzeća u progonstvu u Zagrebu, spremni su od 8. lipnja zapriječiti ulaz u tvornicu obuće "Borovo" u Vukovaru, a po potrebi i cestovne prilaze gradu Vukovaru ako im se ne vrate radna i statusna prava, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Udruženja radnika Kombinata "Borovo" Mirko Grahorac. Govoreći, kako je rekao, u ime 3500 negdašnjih radnika "Borova", od kojih su 90 posto Srbi, Grahorac je pozvao Upravu da i tim bivšim radnicima osigura prava kakva je dobilo 1746 bivših radnika Hrvata, koji su nakon povratka iz progonstva bili proglašeni tehnološkim viškom.

ZAGREB - Svjetska vlada postupno poprima svoj oblik, a tvore je MMF, Svjetska banka, Skupina G-7, današnji oblici bivšega GATT-a i ostala ustrojstva nastala da bi služila probitcima transnacionalnih tvrtaka, banaka i ulagačkih tvrtaka novoga imperijalnog doba, izjavio je Noam Chomsky preko linkom uspostavljene veze na predstavljanju svoje knjige "Stari i novi svjetski poretci" u Kulturno -informativnom centru u Zagrebu. Svijetom su zavladale bogate nacije, istaknuo je Chomsky i dometnuo kako se one služe državnom moći da bi osigurale interese glavnih arhitekata bez obzira na posljedice za ostatak stanovništva. Pitanja Chomskom postavljali su prevoditelj knjige Višeslav Kirinić, politolog Damir Grubiša i predsjednik HHO-a Žarko Puhovski.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙