FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GENETSKI MODIFICIRANA BAKTERIJA MOGLA BI POMOĆI U BORBI PROTIV RAKA

LONDON, 1. lipnja 2004. (Hina/dpa) - Genetski modificirana bakterijamogla bi poslužiti kao novo oružje protiv raka, smatrajuznanstvenici.
LONDON, 1. lipnja 2004. (Hina/dpa) - Genetski modificirana bakterija mogla bi poslužiti kao novo oružje protiv raka, smatraju znanstvenici.

Znanstvenici su koristili u laboratorijskim pokusima modificiranu bakteriju E.coli kako bi iskorijenili raznovrsne stanice raka. Također su uspjeli usporiti napredak raka kože kod miševa. Bakterija je korištena za uvođenje enzima koji smanjuje tumor u stanicama raka.

Inače molekule enzima ne mogu ući u stanice ili se raspadnu prije nego što bi mogle poduzeti akciju.

E.coli prirodno živi u ljudskim crijevima i samo nekoliko vrsta može prouzročiti trovanje hranom.

Znanstvenici su modificirali bakterije kako bi one postale neškodljive i dali su im sposobnost penetracije u stanične membrane ljudi.

"S nekoliko važanih genetskih modifikacija uspjeli smo pretvoriti bakterije u učinkovite kapsule za dostavu, sposobne da probiju vanjsku membranu stanica raka i zaštite dragocjen teret dok sigurno ne budu unutra", rekao je dr. Georges Vassaux, vodeći znanstvenik za istraživanje raka u londonskoj bolnici St. Bartholomew.

Enzim radi u spoju sa snažnim lijekom protiv raka nazvanim 6-MPDR. Lijek se ne može aktivirati dok enzim ne uđe unutar stanica raka.

U laboratoijskim pokusima ubijeno je više od 90 posto stanica raka koje su napale bakterije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙