FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KOMBINACIJA SLINE I DUHANSKOG DIMA POVEĆAVA RIZIK OD RAKA

LONDON, 1. lipnja 2004. (Hina/Reuters) Pušenje uništava zaštitnemolekule u slini i pretvara ih u opasni koktel kemikalija, kojepovećavaju rizik za rak usne šupljine, objavili su znanstvenici uutorak.
LONDON, 1. lipnja 2004. (Hina/Reuters) Pušenje uništava zaštitne molekule u slini i pretvara ih u opasni koktel kemikalija, koje povećavaju rizik za rak usne šupljine, objavili su znanstvenici u utorak.

"Duhanski dim nije samo opasan sam po sebi, nego može usmjeriti tijelo protiv samoga sebe", rekao je dr. Rafi Nagler s Tehnološkog instituta u Haifi.

U slini se nalaze antioksidansi, molekule koje uobičajeno štite tijelo od raka, no Nagler i njegovi kolege otkrili su da dim cigarete uništava te molekule i pretvara slinu u opasnu mješavinu.

U studiji objavljenoj u časopisu British Journal of Cancer, Nagler i njegovi suradnici istražili su utjecaj duhanskog dima na stanice raka u laboratoriju.

Polovica stanica bila je izložena slini, koja je pak bila izložena dimu, a druga polovica samo dimu. Stanice izložene slini pretrpjele su veća oštećenja, koja su postajala izraženija što je izloženost duže trajala.

"Većina će se ljudi iznenaditi spoznajom da je mješavina sline i dima opasnija za stanice u ustima nego sam dim", istaknuo je Nagler.

On i njegovi kolege nadaju se da će studija pomoći u pronalaženju boljih načina za prevenciju raka usne šupljine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙