FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mali dioničari "Ericssona Nikole Tesle" ustrajni u zahtjevu za uvrštenjem dionica u prvu kotaciju

ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) - Udruga malih dioničara EricssonaNikole Tesle ne odustaje od svoga zahtjeva za uvrštenjem dionicatvrtke u prvu kotaciju na jednoj od domaćih, ili na nekoj inozemnojburzi, izvijestio je na konferenciji za novinare predsjednik UdrugeJosip Galinec.
ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) - Udruga malih dioničara Ericssona Nikole Tesle ne odustaje od svoga zahtjeva za uvrštenjem dionica tvrtke u prvu kotaciju na jednoj od domaćih, ili na nekoj inozemnoj burzi, izvijestio je na konferenciji za novinare predsjednik Udruge Josip Galinec.

Kako je rekao, na redovnoj skupštini društva održanoj 18. svibnja, ponovno je odbijen ovaj zahtjev Udruge malih dioničara i to zahvaljujući najvećem dioničaru, švedskoj kompaniji Ericsson.

Neuvrštenjem dionica Ericssona Nikole Tesle u prvu burzovnu kotaciju, smatra Galinec, malim dioničarima nanosi se značajna financijska šteta, jer je sadašnja cijena dionica (koje sada kotiraju u kotaciji javnih dioničkih društava), po njegovoj ocjeni, preniska i ne odražava njihovu stvarnu vrijednost.

Naveo je da su tek ove godine cijene dionica Ericssona Nikole Tesle dosegnule iznos financijske imovine tvrtke, a cijena im je i znatno niže od knjigovodstvene. Uobičajeno je, kaže Galinec, da se tržišna cijena dionica formira znatno iznad knjigovodstvene vrijednosti, a nasuprot tome, u zadnjih pet godina rast cijena dionica Tesle pratio je samo dobit tvrtke.

Ovaj "diskont", kako je rekao Galinec, događa se zbog politike većinskog vlasnika, švedskog Ericssona, koji po njegovu mišljenju želi poslati poruku potencijalnim investitorima da su nepoželjni i isključiti druge iz upravljanja Teslom. Osim toga, Galinec je mišljenja da neuvrštenje dionica Tesle u prvu burzovnu kotaciju omogućuje Ericssonu isisavanje dobiti iz Tesle, putem izravnih međusobnih transakcija koje, ako društvo nije u prvoj kotaciji, ne moraju biti objavljene.

Kako bi dobila uvid u ove transakcije, putem kojih je, kako tvrdi Galinec, Ericsson u posljednje četiri godine iz Tesle 'izvukao' 780 milijuna kuna, Udruga malih dioničara podnijela je na redovnoj skupštini zahtjev za izvanrednom revizijom poslovanja društva, ali taj zahtjev na skupštini odbijen. Nakon toga, kaže Galinec, Udruga je reviziju zatražila sudskim putem, a očekuje da će sud odluku o ovom zahtjevu donijeti početkom jeseni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙