FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OBJAVLJENA PRVA DVA SVESKA IZABRANIH DJELA KLASIKA HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI ANTE KOVAČIĆA

ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) - U povodu 150. obljetnice rođenjaklasika hrvatske književnosti Ante Kovačića, zagrebački nakladnik "Domi svijet" objavio je prva dva, od četiri, sveska kritičkog izdanjaKovačićevih Izabranih djela, kojih je urednik akademik MiroslavŠicel.
ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) - U povodu 150. obljetnice rođenja klasika hrvatske književnosti Ante Kovačića, zagrebački nakladnik "Dom i svijet" objavio je prva dva, od četiri, sveska kritičkog izdanja Kovačićevih Izabranih djela, kojih je urednik akademik Miroslav Šicel.

Prva knjiga sadrži Pripovijesti te Pripovjedačke i dramske fragmente, a priredio ju je Tihomil Maštrović. Drugu je knjigu priredila Hrvojka Mihanović-Salopek, a donosi Kovačićeve romane "Baruničina ljubav", "Fiškal" i "Među žabari".

Oba sveska sadrže opsežne pogovore s bogatim prilozima koji obuhvaćaju napomene, rječnik, tumač i kazala.

Znanstveno-kritičko izdanje, kako napominje nakladnik, temelji se na prvotnim izdanjima koje je autorizirao sam pisac.

Svi su tekstovi priređeni u skaldu sa suvremenim znanstvenim tekstološkim načelima. Objavljuju se izvorni tekstovi, pa su sve Kovačićeve stilske, morfološke, sintaktičke osobitosti ostale nepromijenjene. Sačuvani su svi autorovi padežni oblici, dijalektizmi i arhaizmi.

Druga dva sveska, kako je najavio izdavač, bit će objelodanjena u jesen.

Ante Kovačić rođen je 6. lipnja 1854. u Celinama kod Marije Gorice, uz rijeku Sutlu. Školovao se u Zagrebu, gdje je maturirao i završio pravo. Nakon diplomiranja 1878. oženio se s Milkom Hajdin s kojom je imao šestero djece.

Bio je vatreni pristaša Stranke prava i Starčevićev prijatelj. Radio je u odvjetničkim uredima u Zagrebu i Karlovcu. Doktorirao je 1887. na Pravnom fakultetu, a dvije godine kasnije seli se s obitelji u Glinu, gdje otvara samostalni odvjetnički ured, ali iste godine 3. prosinca 1889. pomračena uma umire u stenjevačkoj bolnici.

(Hina) pp/xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙