FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PRORAČUNSKI DEFICIT U PRVA DVA MJESECA 1,3 MILIJARDE KUNA

ZAGREB, 31. svibnja 2004. (Hina) - PRORAČUNSKI DEFICIT U PRVA DVAMJESECA 1,3 MILIJARDE KUNA
ZAGREB, 31. svibnja 2004. (Hina) - PRORAČUNSKI DEFICIT U PRVA DVA MJESECA 1,3 MILIJARDE KUNA

HINA - Financijski servis

Središnji državni proračun u prva je dva ovogodišnja mjeseca ostvario ukupne prihode u iznosu 10,79 milijardi kuna, dok su rashodi iznosili 12,15 milijardi kuna, pa je ukupni deficit iznosio 1,36 milijardi kuna, podatci su Ministarstva financija.

Podatke o proračunskom deficitu u prva dva mjeseca ove godine karakterizira smanjenje u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Tako je ukupni deficit u iznosu 1,36 milijardi kuna za 16,5 posto manji u odnosu na prošlu godinu, tekući je deficit (tekući prihodi umanjeni za tekuće rashode) središnje države iznosio 1,05 milijardi kuna, što je 23,2 posto manje.

Manji je i primarni proračunski deficit (ukupni deficit od 1,36 milijardi kuna umanjen za ukupno plaćene kamate u iznosu 802 milijuna kuna), a iznos od 555 milijuna kuna je za 40,4 posto manji nego li u prva dva lanjska mjeseca.

Cjelokupni iznos ukupnog deficita središnje države financiran je na domaćem tržištu i to najvećim dijelom putem povlačenja državnih depozita, navode analitičari Ministarstva financija u najnovijem mjesečnom statističkom prikazu.

U prva dva mjeseca ove godine prihodi proračuna iznosili su 10,79 milijardi kuna, što je 2,2 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Pritom je od najizdašnijeg poreznog prihoda, PDV-a proračun prikupio 3,58 milijardi kuna, što je gotovo jednako istom lanjskom razdoblju. Takvo je kretanje rezultat jednim dijelom prebačene uplate PDV-a s kraja veljače na prvi dan ožujka, jer su posljednja dva mjeseca veljače bila neradna, objašnjavaju analitičari.

Više nego u istom razdoblju prošle godine proračun je prikupio od doprinosa, 4,58 milijuna kuna, ili 7,2 posto više, poreza na dohodak, 560 milijuna kuna, ili 14,2 posto više, poreza na dobit, 369,8 milijuna kuna, ili 24,6 posto više.

No, manje nego u prva dva prošlogodišnja mjeseca proračun je uprihodovao od trošarina. Trošarinama je ostvaren prihod od 1,06 milijardi kuna, što je za jedna posto manje nego lani, a podbačaj bilježe prihodi od trošarina na automobile (za 7,6 posto), duhanske prerađevine (6 posto), te kavu (0,9 posto).

Proračunski su rashodi u prva dva mjeseca iznosili 12,15 milijardi kuna, što je za 0,3 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Pritom je za plaće i doprinose isplaćeno 3,7 milijardi kuna, što je međugodišnji porast od 5,8 posto.

U skupini tekućih rashoda, najznačajniji udio ostvarili su rashodi za transfere koji su sa iznosom od 5,6 milijardi zabilježili međugodišnji rast od 4,7 posto, prvenstveno zbog porasta izdataka za transfere stanovništu, za 7,1 posto (5,1 milijarda kuna).

Smanjenje rashoda u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine bilježi se kod subvencija, koje su sa iznosom 540 milijuna kuna, manji za čak 40 posto.

Kapitalni su rashodi izvršeni u iznosu 211 milijuna kuna, ili 9,2 posto manje na međugodišnjoj razini.

Rashodi za ostale kupovine dobara i usluga, po ocjeni analitičara Ministarstva financija, pokazuju poželjno smanjenje za čak 21,3 posto, za što je u dva mjeseca ove godine utrošeno 1,15 milijardi kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙