FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ĐUKANOVIĆ I ŽUŽUL: RH I CRNA GORA NASTAVLJAJU BILATERALNU I REGIONALNU SURADNJU

PODGORICA, 31. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatski ministar vanjskihposlova Miomir Žužul i najviši dužnosnici Crne Gore suglasili su se uponedjeljak u Podgorici o intenziviranju bilateralne i regionalnesuradnje, te istaknuli posebice ulogu manjina u obje zemlje umeđusobnom povezivanju.
PODGORICA, 31. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i najviši dužnosnici Crne Gore suglasili su se u ponedjeljak u Podgorici o intenziviranju bilateralne i regionalne suradnje, te istaknuli posebice ulogu manjina u obje zemlje u međusobnom povezivanju.

Šef hrvatske diplomacije Žužul, nakon razgovora s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, izjavio je novinarima da je jedan od prioriteta hrvatske vanjske politike razvijanje dobrosusjedskih odnosa

"Hrvatska se sada nalazi u jednom izuzetno važnom i povijesnom trenutku, kada smo napravili važan korak prema Europskoj uniji (EU). Ne sumnjamo da ćemo 17. ili 18. lipnja dobiti službeno status kandidata za EU. To ne znači da ćemo odvezati sidro i otići iz regije. Naše buduće članstvo u EU nije izoliranje nas od onih koji žive u susjedstvu", rekao je Žužul.

On je naglasio da "Hrvatska ima obvezu i odgovornost da izgrađuje dobrosusjedske odnose, te da je čvrst stav hrvatske Vlade da zadrži i poveća svoju gospodarsku, političku i društvenu prisutnost u regiji".

Crnogorski premijer Milo Đukanović je, nakon razgovora, izjavio da je poslije prekida odnosa između Hrvatske i Crne Gore došlo do uzlaznog trenda i širenja suradnje na svim poljima, te da je osiguran kontinuitet političkog dijaloga na visokoj razini.

Đukanović je poželio Hrvatskoj puno uspjeha u euroatlantskim integracijama i dodao da je "uspjeh Hrvatske, kao i drugih susjednih zemalja, šansa za regiju u cjelini".

"Koristit ćemo pozitivna iskustva Hrvatske i drugih država u regiji da što brže nadoknadimo naše zaostajanje u proteklih deset godina i da uhvatimo korak s razvijenom Evropom", dodao je.

Đukanović je također rekao da je postignuta suglasnost u više važnih pitanja, i uz ostalo spomenuo dogovor o unapređivanju položaja manjina u obje zemlje, dodavši da su "multietničnost i multikulturalnost bitne značajke obje države".

Ministar Žužul je, uz ostalo, izjavio da je postignut načelni dogovor o uspostavi autobusnih veza između Hrvatske i Crne Gore. Najavio je i susrete nadležnih ministara prometa i resornih tijela, te predstavnika zračnih luka Dubrovnika i Tivta.

Problem iz prošlosti - "otuđena oprema" sa zračne luke u Ćilipima više ne postoji jer je pronađeno rješenje koje sada treba samo provesti, dodao je Žužul.

Izrazio je zadovoljstvo što je u razgovorima sudjelovala i gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica, s obzirom na veliku mogućnost suradnje i komplementarnost u turizmu, te potrebu zajedničkog proboja na svjetsko tržište.

Žužul je u Podgorici razgovarao i s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem.

Prije razgovora šef hrvatske diplomacije je zajedno sa svojim domaćinom, kolegom po dužnosti, Dragišom Burzanom, posjetio Cetinje gdje je obišao tamošnje muzeje - dvor Kralja Nikole i Vladin dom.

Premijer Đukanović priredio je ručak za hrvatsko izaslanstvo i time je završen dvodnevni službeni posjet ministra Žužula Crnoj Gori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙