FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POTRES NA VRHU FIAT-A POSLIJE SMRTI UMBERTA AGNELLIJA

RIM, 31. svibnja 2004. (Hina) - Talijanski sindikati i talijanska vladaizrazili su u ponedjeljak zabrinutost nakon smjena na vrhu FIAT-a, dokojih je došlo u nedjelju navečer, dva dana poslije smrti predsjednikaFIAT-a Umberta Agnellija, brata pokojnog vlasnika kuće Giannija.
RIM, 31. svibnja 2004. (Hina) - Talijanski sindikati i talijanska vlada izrazili su u ponedjeljak zabrinutost nakon smjena na vrhu FIAT-a, do kojih je došlo u nedjelju navečer, dva dana poslije smrti predsjednika FIAT-a Umberta Agnellija, brata pokojnog vlasnika kuće Giannija.

Na vrhu najveće talijanske privatne industrije došlo je do potpune smjene generacija, a nakon imenovanja novog predsjednika upravnog odbora uslijedila je ostavka dosadašnjeg izvršnog direktora Giuseppea Morchia. Zbog toga je u ponedjeljak ministar rada Roberto Maroni naznačio potrebu hitnog sastanka s vrhom torinske kuće, a zabrinuti su i sindikati, pošto su s njime bili nedavno potpisani sporazumi o razvitku tvrtke, a koji su se odnosili i na broj zaposlenih u talijanskim pogonima.

Nakon što je u nedjelju navečer na sastanku obitelji Agnelli promijenjen sastav na vrhu društva, u cijeloj Italiji se u ponedjeljak raspravlja o posljedicama tih promjena, a ni burza nije reagirala najbolje.

Na čelo FIAT-a obitelj Agnelli je postavila predsjednika "Ferrarija", Lucu Cordera di Montezemola, koji je prije nekoliko dana postao predsjednikom Confindustrije, udruge talijanskih industrijalaca. Cordero di Montezemolo, koji je i predsjednik udruge izdavača, a proslavio se i organizacijom svjetskog nogometnog prvenstva 1990. u Italiji, postao je novim predsjednikom FIAT-a umjesto Umberta Agnellija, koji je u petak umro u 69. godini poslije teške bolesti leukemije.

U Upravni odbor ulaze i nove generacije stare obitelji Agnelli. Potpredsjednikom uprave postaje John Elkann, unuk Umbertova brata Giovannija Agnellija, koji je umro prije 16 mjeseci, a članom uprave postaje i Andrea Agnelli, sin Umberta. Smjena generacija nastaje i u društvu "Giovanni Agnelli e c.", koje je zapravo blagajnom obitelji, kojim predsjeda Gian Luigi Gabetti, a John Elkann preuzima potpredsjedničko mjesto.

Izvršni direktor FIAT-a, Giuseppe Morchio podnio je ostavku u nedjelju kasno uvečer kada je doznao za ime novog predsjednika FIAT-a. U utorak će biti izabran novi delegirani upravitelj FIAT-a, najavio je danas Luca Cordero di Montezemolo.

"Za sutra u 14 sati sazvao sam Upravni odbor na kojem će biti izabran novi izvršni direktor", rekao je Luca Cordero di Montezemolo, koji je dodao kako mu je žao zbog ostavke Morchia.

Čelnik sindikalne konfederacije CGIL, Guglielmo Epifani, rekao je u ponedjeljak da ostavke Morchia označava kritični trenutak i naznačio potrebu hitnog sastanka predstavnika sindikata i tvrtke. S Morchiom su sindikati potpisali novi sporazum nakon više mjeseci štrajka u pogonima FIAT-a u Italiji.

Luca Cordero di Montezemolo, koji je kao predsjednik uspio ozdraviti "Ferrari", koji je u većinskom vlasništvu FIAT-a, rekao je kako ga je iznenadilo imenovanje za predsjednika torinske tvrtke te kako će nastaviti rad Giannija i Umberta Agnellija, s kojima ga je vezalo i prijateljstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙