FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tribina odbora za uklanjanje spomenika Juri Francetiću u Slunju -policija osigurava sudionike

KARLOVAC, 31. svibnja 2004. (Hina) - Karlovački Odbor za ljudska pravaodržat će u srijedu u Slunju tribinu "Istina o prošlosti kao temeljeuropske budućnosti", a s obzirom na prijašnje prosvjede u vezi snastojanjem toga odbora da se ukloni spomenik Juri Francetiću u Slunju od načelnika karlovačke PU Ivana Finka se doznaje da je tribinanajavljena policiji i da PU "poduzima mjere osiguranja sudionika togskupa".
KARLOVAC, 31. svibnja 2004. (Hina) - Karlovački Odbor za ljudska prava održat će u srijedu u Slunju tribinu "Istina o prošlosti kao temelj europske budućnosti", a s obzirom na prijašnje prosvjede u vezi s nastojanjem toga odbora da se ukloni spomenik Juri Francetiću u Slunju od načelnika karlovačke PU Ivana Finka se doznaje da je tribina najavljena policiji i da PU "poduzima mjere osiguranja sudionika tog skupa".

Kako je na tiskovnoj konferenciji u Karlovcu rekla predsjednica karlovačkog Odbora za ljudska prava Jelka Glumičić, gosti tribine bit će Žarko Puhovski u ime Hrvatskoga helsinškog odbora, Vesna Teršelič iz Centra za mirovne studije i predsjednica Odbora za uklanjanje spomenika Juri Francetiću i Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava.

O potrebi da sudionike skupa štiti policija govorila je Jelka Glumičić, koja je prošlih dana primila nekoliko prijetnja zbog aktivnosti Odbora na uklanjanje spomenika Francetiću.

Novinar "Karlovačkog lista" Damir Kundić na istoj je tiskovnoj konferenciji rekao da je njegova redakcija također primila "nekoliko poziva neimenovanih domobrana koji su u slučaju prosvjeda i pokušaja uklanjanja spomenika Juri Francetiću najavili svoj potuprosvjed".

Jelka Glumičić je u ime organizatora tribine rekla da se osim razgovora na tribini u kinodvorani ne predviđaju druge aktivnosti. Svrha tribine je samo da do najšire javnosti dođe istina o djelovanju Jure Francetića kao "miljenika deklariranih sljedbenika ustaškog pokreta, jer dio javnosti koja se opire uklanjanju spomenika i "ne zna da je Francetić bio na strani zla i odmazde žena i djeca, a netko takav ne može biti ni vitez ni heroj", rekla je Glumičić. Dodala je da se o toj činjenici mora odrediti i politika, jer je neprihvatljivo da se karlovački župan Vlado Jelkovac brani od te teme riječima "da ga se to ne tiče, jer je došlo vrijeme da se završi II. svjetski rat".

"Slažem se da je došlo vrijeme da se II. svjetski rat završi, ali župan Jelkovac mora shvatiti da ne može biti tolerantna ozračja i otvorena izražavanja mišljenja ako spomenik Francetiću ne bude uklonjen", rekla je Glumičić.

Na novinarsko pitanje što će biti nakon tribine i kad bi se moglo očekivati uklanjanje spomenika, Glumičić je izjavila kako je nedavno Vladin glasnogovornik Ratko Maček podupro inicijativu Odbora za uklanjanje spomenika, a slunjski gradonačelnik Ivan Bogović rekao da će grad spomenik ukloniti ako mu to naloži Vlada.

Spomenik već četiri godine sramoti i našu Županiju i Hrvatsku u cjelini, jer ovih su dana reportažu o fašističkom spomeniku pisale i skandinavske i madžarske novinarske ekipe, a najavljen je i dolazak BBC-jeve ekipe, rekla je Glumičić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙