FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 26. svibnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja
ZAGREB, 26. svibnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja

ZAGREB- Hrvatski sabor počinje danas sedmu sjednicu "aktualnim prijepodnevom" prema novim Poslovničkim pravilima, Pitanja će Vladi postaviti 40 zastupnika sukladno stranačkim kvotama i redosljedu određenim ždrijebom. Najavljeno je da će se Hrvatskom saboru obratiti i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer. Zastupnici će u dva tjedna raspraviti 39 točaka dnevnog reda među kojima su izmjene Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi, o Fondu hrvatskih branitelja, o komunalnom gospodarstvu, o društveno poticanoj stanogradnji. Pred zastupnicima će se naći i brojni oporbeni zakonski projekti za koje je Vlada dostavila mišljenje pa više neće biti razloga za odgađanje rasprave. Ovaj tjedan Sabor će obilježiti i 30. svibnja - Dan Hrvatskog sabora.

ZAGREB- Prijedlog Vladinih izmjena Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi i ribarstvu jučer su različito ocijenjene na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu i šumarstvo. Ministar Petar Čobanković objasnio je da se predloženim izmjenama temeljnoga poljoprivrednog zakona nastoji još više razdvojiti komercijalne i nekomercijalne proizvođače, uvode se novi poticaji i ukidaju ograničenja od dva milijuna kuna kao najviši godišnji poticaj. Izmjene predviđaju da siromašna, najčešće staračka poljoprivredna kućanstva umjesto sadašnjih 7200 kuna po osobi dobiju 12 tisuća kuna godišnje potpore. Prihvati li Hrvatski sabor izmjene, od početka iduće godine proporcionalno će se za četiri posto smanjivati iznos poticaja kad prijeđu razinu od 78 tisuća kuna, a od 1. siječnja 2007. svi korisnici poticaja morat će biti u sustavu PDV-a.

ZAGREB - Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav podržao je jučer tri zakonska prijedloga kojima Odbor za izbor i imenovanja traži da se saborskim zastupnicima i drugim državnim i lokalnim dužnosnicima ograniči vrijeme u kojem po isteku mandata primaju naknade za plaću na tri mjeseca. Sada dužnosnici nakon isteka mandata šest mjeseci imaju pravo primati naknadu u iznosu pune, a idućih šest mjeseci pola dužnosničke plaće. Odbor za Ustav podržao je i konačni prijedlog Zakona o postupku primopredaje vlasti, kojim bi se uredilo tko bi nakon parlamentarnih izbora ostao na državnoj dužnosti, a tko bi svoju dužnost obavljao profesionalno.

ZAGREB - Saborski Odbor za ratne veterane jednoglasno je podržao prijedlog izmjena Zakona o Fondu za hrvatske branitelje, koji bi trebao omogućiti bolji nadzor nad radom Fonda. Pomoćnik ministrice branitelja Herman Vukušić pojasnio je da predložene izmjene braniteljski Fond jasno definiraju kao otvoreni investicijski fond, čime će se spriječiti zlouporabe i prelazak Fonda u holding kompaniju, da se, kaže, ne bi ponovio slučaj kuponske privatizacije. Predviđeno je ograničenje ulaganja i onemogućeno ulaganje u nekretnine, detaljnije se spriječava sukob interesa između društva za upravljanje Fondom i depozitne banke.

ZAGREB - Odbor za informatizaciju i medije Hrvatskog sabora jučer je većinom glasova podržao Vladin prijedlog izmjena Kaznenog zakona, uz primjedbu dijela pojedinih članova Odbora da bi iz Zakona trebalo izbrisati odredbu po kojoj se kleveta može kazniti zatvorom. Većina članova ipak je prihvatila Vladino pojašnjenje da je riječ o odredbi kojom bi trebalo zaštititi temeljna ljudska prava i slobode, zajamčene Ustavom, za što je u najtežim slučajevima potrebno ostaviti mogućnost i zatvorske kazne.

ZAGREB - Za Hrvatske studije (HS) postoji prostor za razvoj na Sveučilištu u Zagrebu, drži obnašatelj dužnosti predsjednika Stručnoga vijeća Hrvatskih studija Marko Pranjić, a po riječima rektorice Sveučilišta Helene Jasne Mencer suprotstavljena stajališta, koja su postojala na Sveučilištu u vezi s Hrvatskim studijima, "idu ususret jedni drugima". Ta su stajališta jučer podastrli rektorica Mencer i čelnik HS-a Marko Pranjić na konferenciji za novinare nakon današnjeg sastanka o problematici Hrvatskih studija, na koji rektorica Mencer pozvala više od trideset sudionika. Među onima koji su se odazvali pozivu bili su i predstavnici Filozofskoga fakulteta i Fakulteta političkih znanosti s kojih je i bilo najviše pritužaba jer se smatralo da su studiji na HS-u usporedni studijima na tim fakultetima.

ZAGREB- U povodu 45 godina umjetničkog rada sinoć je u dvorani "Lisinski" održana autorska večer Hrvoja Hegedušića, istaknutog hrvatskog glazbenika, jednog od začetnika zagrebačke škole šansone. U prvom dijelu koncerta koji je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture nastupio je slavljenik Hegedušić pjevajući pred prepunom dvoranom šansone i skladbe nastale na stihove hrvatskih pjesnika Cesarića, Matoša, Britvića, Tadijanovića i drugih. Drugi dio slavljeničkog koncerta svojim nastupom uveličali su Hegedušićevi gosti među kojima Vice Vukov i klapa Nostalgija, Krunoslav Slabinac, Gabi Novak, Ksenija Erker... Hegedušiću večeras su čestitali akademik Tonko Maroević, glazbeni kritičar i dugogodišnji suradnik Dražen Vrdoljak, direktor Croatia Recordsa Siniša Škarica koji je Hegedušiću predao dvostruki CD-rom u čast visoke obljetnice njegova umjetničkog rada. Maroević je zahvalio je Hegedušiću što je u svojim pjesmama i šansonama sačuvao dostojanstveni govor hrvatskih pjesnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙