FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRATISLAVA: PARLAMENTARNA SKUPŠTINA NATO-A PODRŽALA HRVATSKU

BRATISLAVA: PARLAMENTARNA SKUPŠTINA NATO-A PODRŽALA HRVATSKUBRATISLAVA , 30. svibnja 2004. (Hina) - Republika Hrvatska je unedjelju, trećeg dana zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a uBratislavi (od 28. svibnja do 1. lipnja), dobila političku potporu teinstitucije za pristup NATO savezu i poticaj za jačanje suradnje uokviru Jadranske povelje.
BRATISLAVA , 30. svibnja 2004. (Hina) - Republika Hrvatska je u nedjelju, trećeg dana zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a u Bratislavi (od 28. svibnja do 1. lipnja), dobila političku potporu te institucije za pristup NATO savezu i poticaj za jačanje suradnje u okviru Jadranske povelje.

U usvojenom izvješću o Republici Hrvatskoj koji su pripremili predstavnici Parlamentarne skupštine Sjevernoatlantskog saveza za nedavna posjeta Hrvatskoj, pozitivno je ocijenjena reforma hrvatskih oružanih snaga kao i sveukupni politički procesi u Republici Hrvatskoj.

"Predstavnici Parlamentarne skupštine bili su impresionirani s reformama koje se provode u RH, te su ustvrdili da je Hrvatska u punoj mogućnosti dati odgovarajući i konkretan doprinos NATO-u u njegovim operacijama u budućnosti", stoji među ostalim u tom političkom dokumentu.

Na sastanku zemalja potpisnica Jadranske povelje (Hrvatska, Makedonija i Albanija) s predsjednikom Parlamentarne skupštine američkim senatorom Douglasom Bereuterom i glavnim tajnikom Simonom Lunnom istaknuta je puna potpora Skupštine daljnjem proširenju NATO-a, uz posebno vrednovanje individualnih dostignuća potpisnica Jadranske povelje. Posebno je istaknuta zainteresiranost za jačanje uloge parlamenata tih triju država u nadzoru oružanih snaga i suradnji glede sigurnosnih pitanja koje se odnose na sprečavanje krijumčarenja ljudi, oružja za masovno uništavanje, i trgovine drogom..

U nedjelju popodne rad Skupštine je nastavljen zasjedanjem Političkog odbora u sklopu kojeg se razmatra ukupna sigurnosna situacija u jugoistočnoj Europi.

Na konferenciji u Bratislavi sudjeluje oko 600 izaslanika iz 26 zemalja članica NATO-a, trinaest pridruženih zemalja i osam zemalja sa statusom promatrača. Republika Hrvatska je pridružena članica Parlamentarne skupštine Sjevernoatlantskog saveza. Voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora na tom zasjedanju Krešimir Ćosić izjavio je da je predstavljeno pozitivno i vrlo ohrabrujuće izvješće o Republici Hrvatskoj koje je ujedno i važan politički dokument za Hrvatsku prije summita NATO-a krajem lipnja u Istanbulu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙