FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SARAJEVO: GRČKI UMJETNIK JANIS KOUNELLIS PRIPREMA UMJETNIČKU INSTALACIJU U GRADSKOJ VIJEĆNICI

SARAJEVO, 30. svibnja 2004. (Hina) - Jedan od najznačajnijih svjetskihumjetnika Jannis Kounellis 1. lipnja dolazi u Sarajevo kako bi počeorad na svojoj umjetničkoj instalaciji u atriju Gradske vijećnice,doznaje se iz priopćenja koje potpisuje Ars Aevi, Projekt budućegMuzeja suvremene umjetnosti kojeg, među ostalima, sponzorira i UNESCO.
SARAJEVO, 30. svibnja 2004. (Hina) - Jedan od najznačajnijih svjetskih umjetnika Jannis Kounellis 1. lipnja dolazi u Sarajevo kako bi počeo rad na svojoj umjetničkoj instalaciji u atriju Gradske vijećnice, doznaje se iz priopćenja koje potpisuje Ars Aevi, Projekt budućeg Muzeja suvremene umjetnosti kojeg, među ostalima, sponzorira i UNESCO.

Kounellis, koji će u gradu boraviti mjesec dana i prisustvovati inauguraciji instalacije 26. lipnja, prvi je put bio u Sarajevu u siječnju kada je i postignut službeni dogovor o realizaciji njegova umjetničkog projekta u suradnji s Projektom Ars Aevi.

Jannis Kounellis je rođen 1936. u grčkome gradu Pireju, a od 1956. godine živi i radi u Rimu.

Smatraju ga jednim od najznačajnijih imena suvremene umjetnosti u svijetu, jednim od ključnih osnivača talijanskog pokreta Arte Povera.

Već više od 50 godina radi skulpture i instalacije u prostorima renomiranih svjetskih muzeja, ali i u ne-muzejskom okruženju, u ambijentu grada te njegove ambijentalne site specific instalacije pretvaraju prostor u dramatičnu i snažnu pozornicu koja uvijek ostavlja jak utisak na promatrača.

Takve postavke na specifičan način artikuliraju složenu interakciju između djela, materijala, promatrača, vremena i prostora, ističe se u tesktu priopćenja.

Kounellisova instalacija "Cavalli" u galeriji L' Attico u Rimu 1969. godine učinila je važan preokret u svijetu umjetnosti, jer je u galerijski prostor uveo dvanaest živih konja i svezao ih uz zidove. Od tada do danas njegova su djela ključna za izučavanje i sagledavanje tendencija u povijesti suvremene svjetske umjetnosti.

Kounellis je izlagao u najznačajnijim muzejima širom svijeta: Museum of Contemporary Art (Chicaga); Museo Luigi Pecci (Prato); Stedelijk Museum (Amsterdam); Centro d' Arte Reina Sofia (Madrid); Museo di Arte Contemporanea (Rivoli) te na najznačajnijim svjetskim izložbama kao što su Venecijansko bijenale i Dokumenta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙