FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUSH KAŽE DA ĆE PRENIJETI POTPUNU SUVERENOST NA IRAČANE

WASHINGTON,28. svibnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushrekao je u petak da će američka "vlada i koalicija prenijeti punusuverenost, cjelokupnu i punu suverenost" na iračku privremenu vladukoju će izabrati UN-ov izaslanik Lakhdar Brahimi.
WASHINGTON,28. svibnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush rekao je u petak da će američka "vlada i koalicija prenijeti punu suverenost, cjelokupnu i punu suverenost" na iračku privremenu vladu koju će izabrati UN-ov izaslanik Lakhdar Brahimi.

Nakon susreta s danskim premijerom Andersom Foghom Rassmusenom u Bijeloj kući, Bush je novinarima rekao kako je isto potvrdio i premijeru. Predsjednik Bush dodao je kako je i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom telefonski razgovarao o prijenosu vlasti u Iraku.

"Rekao sam mu da ćemo postići aranžman koji će nam omogućiti da pomognemo iračkom narodu da učvrsti sigurnost svoje zemlje kako bi mogla krenuti prema izborima", kazao je Bush.

Jedno od ključnih pitanja prijenosa vlasti na iračku privremenu vladu 30. lipnja je i pitanje koliko će ona imati kontrole nad američkim koalicijskim snagama u Iraku. SAD je obećao da će rezoluciju UN-a koja će podržati novu vladu pratiti i pismo koje će urediti odnose između vlade i multinacionalnih snaga predvođenih Sjedinjenim Državama.

Putin je u petak rekao u Moskvi kako će rezolucija UN-a biti učinkovita samo "ako dopusti da irački narod uzme svoju sudbinu u svoje ruke".

"Trebamo prijenos pune suvrenosti na iračku vladu, iračku vladu koja će imati sve znake i načela suverene vlade", kazao je Rassmusen na zajedničkoj konferenciji za novinare s Bushom.

On je obećao da će danske snage ostati u Iraku i završiti posao. "Naše snage ostat će u Iraku sve dok to odluči iračka vlada", kazao je Rasmussen.

Prema američko-britanskom nacrtu iračke rezolucije o kojoj se dogovara Vijeće sigurnosti multinacionalne snage predvođene SAD-om u Iraku ostale bi pod zapovjedništvom američkog generala i snosile glavnu odgovornost za sigurnost u Iraku.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan prije je rekao kako su Sjedinjene Države otvorene za izmjene nacrta rezolucije.

"Mislim da svi priznaju da će biti nekih dotjeravanja i prilagođavanja", rekao je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙