FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUSH VLADI IZLOŽIO PLAN ZA PRIJENOS SUVERENOSTI NA IRAK

WASHINGTON,19. svibnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushizložio je u srijedu američkoj vladi plan za prijenos suverenostiIračanima 30. lipnja i rekao kako očekuje da će se u sljedeća dvatjedna donijeti odluke o tome tko će biti čelnici nove iračke vlasti.
WASHINGTON,19. svibnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush izložio je u srijedu američkoj vladi plan za prijenos suverenosti Iračanima 30. lipnja i rekao kako očekuje da će se u sljedeća dva tjedna donijeti odluke o tome tko će biti čelnici nove iračke vlasti.

Bush je nakon sjednice američke vlade rekao novinarima kako je vladi podrobno izložio plan i strategiju za prijenos pune suverenosti na irački narod 30. lipnja.

"Predviđam da će za sljedećih nekoliko tjedana biti donesene odluke tko će biti predsjednik i potpredsjednici kao i premijer i ministri", rekao je Bush.

On je kazao kako je s vladom razgovarao o planovima UN-ova iračkog izaslanika Lakhdara Brahimija, koji se o budućoj privremnoj iračkoj vladi i njezinim čelnicima konzultira s Iračanima i američkim dužnosnicima u Iraku, ali nije rekao tko bi trebao zauzimati položaje u iračkoj vlasti nakon 30. lipnja.

Očekuje se da će Bush sljedećeg tjedna objaviti pojedinosti američkoga plana i strategije za prijenos suverenosti na Iračane.

Bush je novinarima također rekao kako se državni tajnik Colin Powell konzultira s članicama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o rezoluciji koja bi trebala priznati novu privremenu vladu Iraka i o potrebi da se osigura sigurnost kako bi došlo do slobodnih izbora u Iraku koji se predviđaju za početak 2005.

Unatoč nasilju i neredu u Iraku, Bush je ustvrdio da je već ostvaren "veliki napredak prema prijenosu" vlasti dodajući kako jedanaest ministarstava već vode sposobni irački građani. On je ipak priznao kako pred Amerikancima stoji "mnogo teškog rada" i naveo kako barbarski neprijatelji nastoje zaustaviti napredak Iraka prema slobodi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙