FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUSH IZNIO PLAN ZA PRIJENOS SUVERENOSTI U IRAKU

WASHINGTON,25. svibnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushocrtao je plan za prijenos vlasti na Iračane i rekao kako ćeSjedinjene Države ustrajati u pretvaranju Iraka u slobodnu idemokratsku zemlju.
WASHINGTON,25. svibnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush ocrtao je plan za prijenos vlasti na Iračane i rekao kako će Sjedinjene Države ustrajati u pretvaranju Iraka u slobodnu i demokratsku zemlju.

Samo pet tjedana pred prijenos vlasti na novu iračku privremenu vladu Bush je u jučerašnjem polusatnom govoru kojega je prenosila televizija nastojao uvjeriti Amerikance i međunarodnu zajednicu da ima izvediv plan za uspostavu suverenog Iraka.

Opisao je pet koraka koji će pomoći Iraku da postigne demokraciju i slobodu.

Ti koraci su predaja vlasti u Iraku 30. lipnja na privremenu iračku vladu, pomoć u uspostavi sigurnosti, nastavak obnove iračke infrastrukture, poticaj za veću međunarodnu potporu i provedba izbora koji će dovesti na vlast čelnike koje izabere irački narod.

"Američki cilj u Iraku nije samo poraziti neprijatelja nego ojačati prijatelja, slobodnu, predstavničku vladu koja služi narodu i bori se za njega, rekao je Bush na Ratnoj školi američke kopnene vojske u Carlisleu, Pennsylvania. "Što prije ovaj cilj bude postignut, tim prije će naš posao biti obavljen", dodao je.

Bush je kazao kako će američke snage ostati u Iraku i nakon predaje vlasti 30. lipnja. One će djelovati pod američkim zapovjedništvom kao dio multinacionalnih snaga koje treba odobriti rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda čiji nacrt je SAD predstavio u ponedjeljak.

Američki predsjednik je rekao da će broj američkih vojnika koji je sada 138.000 ostati na toj razini koliko to bude potrebno, a da će poslati i dodatne snage ukoliko ih američki zapovjednici zatrebaju.

On nije dao nikakav određeni datum za povlačenje američkih i koalicijskih snaga iz Iraka čiji mandat bi prema rezoluciji bio razmotren nakon 12 mjeseci ili ranije ukoliko to zatraži privremena iračka vlada.

Bush je rekao da dovršenje tih pet koraka neće biti lagano iračkoj privremenoj vladi i upozorio na vjerojatnost nasilja prije i nakon prijenosa vlasti.

"Bit će teških dana pred nama, a put naprijed može ponekad izgledati kaotičan", rekao je on.

Suočen s činjenicom da ankete pokazuju da, uvelike zbog kaosa u Iraku, samo 41 posto Amerikanaca odobrava način na koji obavlja posao predsjednika, Bush je obećao da će zatražiti veću međunarodnu potporu za prijenos suverenosti u Iraku.

UN-ov izaslanik u Iraku Lakhdar Brahimi zacrtao je strukturu nove iračke vlade koja bi imala predsjednika, dva potpredsjednika, premijera i 26 ministarstava. Bush je rekao da će Brahimi ovoga tjedna odrediti članove nove iračke privremene vlade koja će preuzeti vlast 30. lipnja.

Pored napora u UN-u za veću međunarodnu potporu u Iraku, Bush je rekao da će nastojati dobiti i veću podršku NATO-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙