FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZAVRŠIO SUMMIT PREDSJEDNIKA SREDNJE EUROPE U MAMAI

MAMAIA, 28. svibnja 2004. (Hina) - Dvodnevni summit predsjednikazemalja srednje Europe, koji se održavao u rumunjskom odmaralištuMamai i na kojem je Hrvatsku predstavljao predsjednik Stjepan Mesić,završio je u petak pozivom sudionika na nastavak proširenja EU.
MAMAIA, 28. svibnja 2004. (Hina) - Dvodnevni summit predsjednika zemalja srednje Europe, koji se održavao u rumunjskom odmaralištu Mamai i na kojem je Hrvatsku predstavljao predsjednik Stjepan Mesić, završio je u petak pozivom sudionika na nastavak proširenja EU.

"Strahujemo da će umor nakon proširenja 1. svibnja negativno utjecati na pregovore o pristupanju i želimo da se rokovi koji su već određeni poštuju", izjavio je bugarski predsjednik Georgij Parvanov.

Istu je bojazan izrazio i Mesić, koji je držao govor na plenarnom zasjedanju u četvrtak.

"Na čemu moramo ustrajati: ne smijemo postati taoci rokova, već standarda. Sve zemlje članice - i utemeljitelji i 'nove demokracije' - ne smiju pokazati umor od proširenja. Buduće zemlje članice ne smiju pokazati strah od reformi. Zato smatram da rat za 'europsku vokaciju', koji smo vodili u mnogim našim državama, sada dovršimo bitkom za standarde u svakoj našoj državi", poručio je predsjednik Mesić na summitu u Mamai.

Šefovi država sudionica podržali su dalje širenje EU i složili se da je u interesu zemalja članica te integracije da proces širenja uspije, jer o njemu ovisi sigurnost i stabilnost Europe.

Hrvatski je predsjednik također istaknuo i da je "budućnost zapadnog Balkana, kao i svih drugih država srednje i jugoistočne Europe moguća samo u ujedinjenoj Europi.

Drugog i završnog dana ovog sastanka na vrhu Mesić je govorio na zasjedanju čija je tema "Zapadni Balkan, pojačana stabilnost i doprinos zajedničkih europskih politika. Uloga regionalne suradnje".

"Duboko sam uvjeren da će proces europskog ujedinjavanja biti završen, da će prava ujedinjena Europa, Europa bez podjela i 'crnih rupa', po prvi puta Europa u cjelovitim političkim i ekonomskim granicama biti ostvarena onda kada i njen jugoistočni dio prihvati i provede europske standarde", rekao je hrvatski predsjednik.

"Proces proširenja se nastavlja. Bit će još jedan novi korak, a zatim još jedan", kazao je austrijski predsjednik Thomas Klestil.

Šefovi država razgovarali su i o situaciji na Kosovu i u Iraku.

Summit je okupio predsjednike Albanije, Austrije, BiH, Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Njemačke, Poljske, Rumunjske, SiCG, Slovačke, Slovenije i Ukrajine, dok talijanski predsjednik nije sudjelovao zbog ozljede.

Summit će se iduće godine održati u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙