FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSJEDNIK MESIĆ POSJETIO HRVATSKU MANJINU U RUMUNJSKOJ

KARAŠ-SEVERIN, 26. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik StjepanMesić posjetio je u srijedu hrvatsku manjinu u Rumunjskoj nakratko sezaustavivši u Karaš-Severinu na putu za rumunjsko crnomorskoljetovalište Mamaiu, gdje će iduća dva dana sudjelovati na sastankupredsjednika Srednjoeuropskih zemalja.
KARAŠ-SEVERIN, 26. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić posjetio je u srijedu hrvatsku manjinu u Rumunjskoj nakratko se zaustavivši u Karaš-Severinu na putu za rumunjsko crnomorsko ljetovalište Mamaiu, gdje će iduća dva dana sudjelovati na sastanku predsjednika Srednjoeuropskih zemalja.

Mesić je posjetio općine-sela Lupak i Karaševo kao i selo Klokotić. Dočekali su ga predstavnici lokalnih vlasti, među kojima Milja Radan, zastupnik hrvatske manjine u parlamentu, te Ivan Birta, kandidat za hrvatskog počasnog konzula u Rešici. U Klokotiću je Mesić posjetio hrvatsku osnovnu školu a u Karaševu dvojezičnu gimnaziju.

Na svečanosti priređenoj u čast predsjednika održan je prigodni kulturni-umjetnički program a.domaćinima su tom prigodom uručene knjige i slikovnice za hrvatske vrtiće i škole.

"Nacionalne manjine će povezivati narode i države jer se Europa udružuje", naglasio je predsjednik Mesić u obraćanju rumunjskim Hrvatima.

On je rekao da je s rumunjskim predsjednikom Ionom Iliescuom dogoorio zajednički dolazak na otvaranje ceste Klokotić-Karaševo koja će omogućiti bolju komunikaciju između ta dva sela.

Oko 7.500 pripadnika hrvatske etničke zajednice nastanjuje sedam sela u županiji Karaš-Severin na zapadu Rumunjske. Posjet hrvatskim selima predsjednik Mesić obećao je hrvatskoj manjini tijekom svog posljednjeg službenog boravka u Bukureštu u rujnu 2002.

Tada je bio predviđen njegov posjet hrvatskoj manjini, ali je plan bio promijenjen i prihvaćen rumunjski prijedlog da se od puta odustane iz sigurnosnih razloga budući da je nekoliko dana ranije došlo do manjeg oružanog sukoba među vojnicima u temišvarskoj vojarni. Pritom je bilo ukradeno i izneseno iz vojarne nekoliko komada automatskog oružja. Izgred nije bio ničim povezan s Mesićevim posjetom Rumunjskoj, ali je službeni Bukurešt predložio da se zbog mjera opreza odustane od tog najavljenog posjeta i da se s predstavnicima manjine predsjednik sastane u rumunjskoj prijestolnici.

Hrvati su u Rumunjsku doselili najvjerojatnije u 15. stoljeću iz franjevačke provincije Bosne Srebrene. Rumunjski Hrvati smatraju se drugom najstarijom hrvatskom dijasporom nakon janjevačke, a zbog iznimne očuvanosti jezika i kulture dva najveća sela s hrvatskim stanovništvom, Karaševo i Klokotić, posljednjih su godina primila nagrade "Najselo hrvatskih manjina" koju dodjeljuje Hrvatska matica iseljenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙