FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZNANSTVENICI MOŽDA OTKRILI NAJMLAĐI PLANET

WASHINGTON, 28. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Astronomi američkesvemirske agencije NASA-e možda su svojim svemirskim teleskopomSpitzer opazili najmlađi planet ikad otkriven, star manje od milijungodina, objavljeno je u četvrtak.
WASHINGTON, 28. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Astronomi američke svemirske agencije NASA-e možda su svojim svemirskim teleskopom Spitzer opazili najmlađi planet ikad otkriven, star manje od milijun godina, objavljeno je u četvrtak.

Mogući najmlađi planet opažen je kako kruži oko zvijezde poznate pod nazivom CoKu Tau 4, nekih 420 svjetlosnih godina u dubini sazvježđa Bika, objavio je astronom Dan Watson sa sveučilišta u Rochesteru.

Stručnjaci su dosad evidentirali više od stotinu tzv. izvansolarnih planeta, ali oni su uglavnom stari više od milijardu godina. Primjerice, Zemlja i susjedni planeti stari su više od 4,5 milijarde godina.

Planet je otkriven proučavanjem prašnjavog prstena oko zvijezde CoKu Tau 4 i moguće je da je nastao zgusnućem te prašine. "Objekt je star samo milijun godina, što vjerojatno znači da se radi o najmlađem planetu koji smo ikad opazili, i dovoljno mladom da zakomplicira glavne teorije formiranja planeta", rekao je Watson.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙