FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MESIĆ ODRŽAO NIZ BILATERALNIH SUSRETA NA MARGINAMA SUMMITA U MAMAI

MAMAIA, 27. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićodržao je u četvrtak poslijepodne, na marginama summita u rumunjskojMamai, niz bilateralnih sastanaka s europskim predsjednicima, međukojima i s češkim predsjednikom Vaclavom Klausom koji je vrloeksplicitno podržao ulazak Hrvatske u članstvo Europske unije zajednos Bugarskom i Rumunjskom 2007. godine.
MAMAIA, 27. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić održao je u četvrtak poslijepodne, na marginama summita u rumunjskoj Mamai, niz bilateralnih sastanaka s europskim predsjednicima, među kojima i s češkim predsjednikom Vaclavom Klausom koji je vrlo eksplicitno podržao ulazak Hrvatske u članstvo Europske unije zajedno s Bugarskom i Rumunjskom 2007. godine.

Bio je to prvi susret hrvatskog i češkog predsjednika od stupanja Klausa na tu dužnost. Klaus bi, kako je najavljeno, ove godine trebao posjetiti Hrvatsku.

Slovački predsjednik Rudolf Schuster, čiji mandat završava 15. lipnja, a nasljeđuje ga Ivan Gašparovič, također je u razgovoru s Mesićem podržao hrvatsku kandidaturu za ulazak u EU.

Dosadašnji austrijski predsjednik Thomas Klestil i novoizabrani Heinz Fischer u razgovorima s Mesićem također su podržali Hrvatsku na putu prema EU-u. Mesić je izrazio zadovoljstvo svojom dosadašnjom suradnjom s Klestilom i uvjerenje da će takva suradnja biti nastavljena i s Fischerom. Austrija je jedna od rijetkih članica EU-a koja otvoreno zagovara određivanje datuma o početku pregovora za ulazak Hrvatske u članstvo EU-a na sastanku Europskog vijeću u lipnju.

Mesić se prvi puta susreo s makedonskim predsjednikom Brankom Crvenkovskim otkad je nedavno izabran na tu dužnost nakon tragične pogibije Borisa Trajkovskog. Razgovarali su o stanju u regiji i jačanju gospodarskih odnosa. Mesić se sastao i s poljskim predsjednikom Alexanderom Kwasniewskim.

Na trilateralnom sastanku koji je hrvatski predsjednik održao s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Sulejmanom Tihićem i predsjednikom SiCG Svetozarom Marovićem dogovoreno je da će se tri države zalagati za jačanje dobrosusjedske i prekogranične suradnje, poštivajući temeljno načelo nemijenjanja granica.

RH i SiCG podržavaju jačanje središnjih državnih institucija Bosne i Hercegovine sukladno Ustavu BiH. Sve tri države podržavaju sve razvijeniju regionalnu suradnju u jugoistočnoj Europi, ali i provedbu preuzetih europskih i međunarodnih obaveza u svakoj državi pojedinačno.

U petak, drugog i završnog dana summita u Mamai, šefovi 16 država razgovarat će o stabilizaciji Balkana i ulozi regionalne suradnje. Očekuje se da će predsjednik Mesić održati govor na tom zasjedanju.

Također će se održati okrugli stol s predstavnicima europskih poslovnih tvrtki na temu Poslovno okruženje i mogućnosti ulaganja u središnju i jugoistočnu Europu čime će ovaj skup završiti s radom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙