FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SREDNJOEUROPSKI SUMMIT U ČETVRTAK I PETAK U MAMAI

ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Tradicionalni godišnji sastanak navrhu zemalja srednje Europe održat će se u četvrtak i petak u poznatomrumunjskom ljetovalištu Mamaia na Crnom moru, a na njemu će po četvrtiput sudjelovati hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Tradicionalni godišnji sastanak na vrhu zemalja srednje Europe održat će se u četvrtak i petak u poznatom rumunjskom ljetovalištu Mamaia na Crnom moru, a na njemu će po četvrti put sudjelovati hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Summit će okupiti predsjednike 17 zemalja srednje Europe (Albanija, Austrija, BiH, Bugarska, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Njemačka, Poljska, Rumunjska, SiCG, Slovačka, Slovenija, Ukrajina) koji će na svom, 11-tom po redu, sastanku razmatrati posljedice proširenja EU-a u političkim, geostrateškim i gospodarskim pitanjima, posebice nakon pridruživanja prve skupine srednjoeuropskih država, te razgovarati o nastavku procesa širenja Unije.

Druga po redu tema bit će zapadni Balkan. Očekuje se da će summit učvrstiti zajednički akcijski program za potporu demokratizaciji i stabilizaciji zapadnog Balkana. Također će se razgovarati o ulozi regionalne suradnje, a u tim razgovorima trebao bi sudjelovati i Erhard Busek, posebni koordinator Pakta za stabilnost za jugoistočnu Europu.

Predsjednici će razmatrati i prioritete u području ulaganja u regionalnu stabilnost, odnosno privlačenje stranih ulaganja, razvoj regionalne transportne infrastrukture u sklopu projekata od zajedničkog interesa te ulaganje u razvoj malog i srednjeg poduzetništva s ciljem otvaranja novih radnih mjesta.

Prvi srednjoeuropski summit održan je 1994. godine u Češkoj. Na sastanku su bila sedmorica predsjednika (Češke, Mađarske, Austrije, Njemačke, Poljske, Slovenije i Slovačke), a ostale su upamćene riječi domaćina Vaclava Havela: "Predsjednici su u drugačijoj poziciji nego vlade. Vlade se svakodnevno moraju baviti bezbrojnim specifičnim političkim, ekonomskim i ostalim pitanjima. Ustavni položaj predsjednika je drugačiji i omogućava im da određene zadaće sagledavaju dugoročnije i iz drugačije perspektive. Čini mi se da je jedna od tih predsjedničkih zadaća, iako ne i jedina, stvoriti povoljnu međunarodnu klimu u kojoj vlade mogu bolje djelovati".

Predsjednik Italije na summitu se prvi puta pojavio 1995., Ukrajine 1996., a predsjednici Rumunjske i Bugarske 1998. Hrvatska se kao 12. zemlja uključila na susrete srednjoeuropskih predsjednika 2000. godine u Mađarskoj. Predstavljao ju je predsjednik Mesić, tada svega dva mjeseca na funkciji. U posljednje dvije godine na predsjedničke skupove počinju stizati i čelnici SR Jugoslavije (sada SiCG), Makedonije, BiH i Moldavije, a ove će im se godine po prvi puta priključiti i predsjednik Albanije.

Iako je još uključenjem Rumunjske i Bugarske skup prestao odgovarati geografskim granicama srednje Europe i sada obuhvaća trećinu kontinenta, summit je zadržao službeni naziv pod kojim je i krenuo, a i karakter mu je znatno formalniji nego što je bio u prvim godinama.

Na prošlogodišnjem summitu u Salzburgu, na kojem je predsjednik Mesić imao čitav niz bilateralnih susreta sa srednjoeuropskim kolegama, kandidaturu za ovogodišnje domaćinstvo istaknule su Rumunjska i Hrvatska. Dogovorom predsjednika odlučeno je da domaćini budu Rumunji, a Hrvatskoj je ostalo obećanje da će srednjoeuropski summit organizirati 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙