FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSJEDNIK MESIĆ: BUDUĆNOST ZAPADNOG BALKANA SAMO U EU

MAMAIA, 28. svibnja 2004. (Hina) - Budućnost zapadnog Balkana, kao isvih drugih država srednje i jugoistočne Europe moguća je samo uujedinjenoj Europi, ocijenio je u petak na Srednjoeuropskom summitu uMamai u Rumunjskoj hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
MAMAIA, 28. svibnja 2004. (Hina) - Budućnost zapadnog Balkana, kao i svih drugih država srednje i jugoistočne Europe moguća je samo u ujedinjenoj Europi, ocijenio je u petak na Srednjoeuropskom summitu u Mamai u Rumunjskoj hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Drugog i završnog dana ovog sastanka na vrhu Mesić je govorio na zasjedanju čija je tema "Zapadni Balkan, pojačana stabilnost i doprinos zajedničkih europskih politika. Uloga regionalne suradnje".

"Duboko sam uvjeren da će proces europskog ujedinjavanja biti završen, da će prava ujedinjena Europa, Europa bez podjela i 'crnih rupa', po prvi puta Europa u cjelovitim političkim i ekonomskim granicama biti ostvarena onda kada i njen jugoistočni dio prihvati i provede europske standarde", rekao je hrvatski predsjednik.

On je podsjetio da je do prije nekoliko godina u RH spominjanje regionalne suradnje s jugoistočnom Europom bilo nepoželjno. Dodao je da danas mnogi strahuju da će Hrvatska okrenuti leđa toj regiji, ali je ustvrdio da su to zablude jer u ujedinjenoj Europi nema podizanja zidova i barijera, već jedino prihvaćanja standarda i pravila.

Osim toga, nastavio je Mesić, države jugoistočne Europe prometno, energetski i trgovinski prvenstveno su upućene jedna na drugu. "Europski koridori od sjeverne Europe do Jadrana, od Njemačke do Makedonije, te Jadransko-jonski pravac od Italije do Grčke, uključuju i sve države jugoistočne Europe. Luka Ploče, Vama vjerojatno poznata kao otvoreno pitanje izmedju hrvatske i BiH, može i mora postati 'Antwerpen' jugoistočne Europe. Jednako kao što će luka Rijeka postati morskim vratima srednje Europe", rekao je predsjednik RH obraćajući se šefovima 16 država okupljenima na summitu.

On je istaknuo veliku važnost regionalne suradnje i rekao je da svima u Hrvatskoj, BiH, SiCG, Makedoniji i Albaniji mora postati jasno da regionalna suradnja ne podrazumijeva raspravu o promjeni granica. Isto tako, prema njegovim riječima, regionalna suradnja zahtijeva da nema dvostrukih standarda u zaštiti manjina. Ona olakšava "našim relativno malim, tranzicijskim, ali i iscrpljenim ekonomijama da budemo partneri u podjeli rada prema velikim tržistima". Osim toga, regionalna suradnja je značajna u borbi protiv organiziranog kriminala i ilegalnih migracija ljudi i roba.

Što se tice Hrvatske, predsjednik je ponovio da će RH prihvatiti europske standarde, koji nisu samo preuzeta obveza vec i želja građana. "No, kao što dugo ne želimo gledati schengenske zidove na našim zapadnim granicama, ne bi htjeli podizati neke druge barijere prema našim istočnim susjedima. Želimo iste poruke čuti i u cijeloj regiji".

Mesić je na kraju zaključio da je zapadni Balkan bio simbol promašenih politika, ali da već danas ima dovoljno pokazatelja da postoje i uspješne politike na tom prostoru. "Stoga i budućnost ne vidim u posebnoj regionalnoj politici, već u europskim mehanizmima koji su primijenjeni u svim drugim državama".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙