FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZASLANSTVO SABORA U SAD-U IZUČAVA AMERIČKU DEMOKRACIJU

WASHINGTON,28. svibnja(Hina) - Izaslanstvo Hrvatskog sabora na pozivameričke vlade boravi u dvotjednom posjetu Sjedinjenim Državamaupoznajući se s funkcioniranjem američkog demokratskog sustava, anakon razgovora u State Departmentu u četvrtak članovi izaslanstva suocijenili kako je američka strana zadovoljna stanjem u Hrvatskoj.
WASHINGTON,28. svibnja(Hina) - Izaslanstvo Hrvatskog sabora na poziv američke vlade boravi u dvotjednom posjetu Sjedinjenim Državama upoznajući se s funkcioniranjem američkog demokratskog sustava, a nakon razgovora u State Departmentu u četvrtak članovi izaslanstva su ocijenili kako je američka strana zadovoljna stanjem u Hrvatskoj.

Izaslanstvo boravi u SAD-u od 22. svibnja do 6. lipnja i do sada je posjetilo Washington nakon čega ide u Miami, Boston i New York.

U Washingtonu su hrvatski parlamentarci posjetili State Department, Kongres i Vrhovni sud i upoznali se s načinom rada i odnosom sve tri grane vlasti, izvršnom, zakonodavnom i sudskom.

U State Departmentu su se susreli sa zamjenikom direktora za jugoistočnu Europu Ericom Gaudiosijem i s njime razgovarali i o odnosima Hrvatske i Sjedinjenih Država.

Mario Zubović (HDZ) rekao je novinarima u četvrtak kako je "američka strana zadovoljna situacijom u Hrvatskoj" naročito pitanjima koja su u prošlosti bila problem kao što je suradnja s Haškim sudom, povratak izbjeglih Srba i povrat njihove imovine.

"Naša je vlada odlučila ispuniti sva dana obećanja i tu je izraženo zadovoljstvo s obje strane", rekao je Zubović.

On je naglasio kako je glede suradnje s Haškim sudom ocijenjeno da je hrvatska Vlada ispunila sve obveze prema Den Haagu.

Miljenko Dorić (HNS) je na pitanje o problemu izručenja generala Ante Gotovine Haškom sudu kazao kako su Amerikanci "nakon izvješća (glavne tužiteljice) Carle del Ponte koje je pozitivno rekli da nakon toga nemaju spornih elemenata".

Hrvatski parlamentarci su u State Departmentu zatražili američku potporu Hrvatskoj na putu u NATO.

Dorić je rekao da je izaslanstvo također tražilo da Sjedinjene Države više nego do sada pomognu Hrvatsku na polju ekonomske i znanstveno tehnološke suradnje.

Jagoda Martić (SDP) naglasila je dojam koji je stekla iz razgovora da SAD cijeni iskorak koji je Hrvatska u proteklih nekoliko godina napravila u izgradnji demokracije.

Saborsko izaslanstvo je iz posjeta trima granama američkih vlasti dobilo korisne informacije o funkcioniranju američkog demokratskog sustava.

"Vidjeli smo koliko je to komplicirano, koliko je ljudi uključeno i koliko se mora demokratskih normi ispuniti da bi to funkcioniralo", rekao je Zubović.

On naglašava veličinu, kompliciranost i skupoću sustava koji je teško u cjelini primjenjiv u Hrvatskoj kao daleko manjoj zemlji.

Frano Matušić (HDZ) korisnim smatra američka iskustva u međusobnom nadzoru pojedinih grana vlasti te iskustva u provedbi izbora. "Dosta toga je već pretočeno u hrvatski demokratski sustav i puno toga nas nije niti iznenadilo", rekao je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙