FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KHATAMI UPOZORAVA IAEA U POGLEDU BUDUĆE NUKLEARNE SURADNJE

TEHERAN, 27. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Iranski predsjednikMohamad Khatami upozorio je u četvrtak Međunarodnu agenciju za atomskuenergiju (IAEA) da bi Iran mogao nastaviti s postupkom obogaćenjaurana te obustaviti inspekcije bez prethodne najave iranskihnuklearnih postrojenja ukoliko ta organizacija javno ne oda priznanjeTeheranu za suradnju na tome području na sastanku uprave koji će seidući mjesec održati u Beču.
TEHERAN, 27. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Iranski predsjednik Mohamad Khatami upozorio je u četvrtak Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da bi Iran mogao nastaviti s postupkom obogaćenja urana te obustaviti inspekcije bez prethodne najave iranskih nuklearnih postrojenja ukoliko ta organizacija javno ne oda priznanje Teheranu za suradnju na tome području na sastanku uprave koji će se idući mjesec održati u Beču.

"Odluka IAEA imat će izravan utjecaj na našu suradnju s tom agencijom. Dobrovoljno smo suspendirali postupak obogaćenja urana, dobrovoljno smo primijenili dodatni protokol o inspekcijama naših nuklearnih postrojenja bez prethodne najave, ali ih jednako tako možemo prekinuti u bilo kojem trenutku", rekao je Khatami.

Službeni je Iran ponovno pozvao upravu IAEA da uklone slučaj Teherana s dnevnog reda nakon sastanka koji će se idući mjesec održati u Beču.

Iranci inzistiraju na tomu da se njihov nuklearni program definira kao program u potpunosti namijenjen mirotvornim ciljevima te da su optužbe prema kojima ta zemlja razvija i skriva tajni nuklearni program neutemeljene i politički motivirane. "Ako uvidimo da, pod političkim pritiskom, ne spominju iransku dobru volju i suradnju, primijenit ćemo nove metode", upozorio je iranski predsjednik, izrazivši sumnju da će IAEA zatvoriti iranski slučaj nakon lipanjskog sastanka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙